Καρυστία

Τ. Θεοδωρικάκος: Από την Παρασκευή στα ταμεία των Δήμων τα 600 ευρώ για τους πληγέντες στην Εύβοια

Στα ταμεία των Δήμων Χαλκίδος και Διρφύων – Μεσσαπίων θα βρίσκονται από αύριο Παρασκευή τα χρήματα που δικαιούνται οι πληγέντες από τη θεομηνία της Κυριακής, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε εκ νέου τη Χαλκίδα και ανακοίνωσε την εκταμίευση των 1,2 δισ. για τους δύο δήμους που επλήγησαν από τη θεομηνία καθώς και την πληρωμή από αύριο Παρασκευή, της πρώτης αποζημίωσης των 600 ευρώ για τους πληγέντες.

Επίσης, ανακοίνωσε την ενίσχυση των δικαιούχων για οικοσκευές, από την επομένη της καταγραφής των ζημιών, για τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές (κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες). Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε την επίσπευση της καταγραφής των δικαιούχων και όπως έκανε γνωστό η αποζημίωση θα καταβληθεί αμέσως, εντός 24ωρου, από τη στιγμή που θα γίνει η καταγραφή.

Ο υπουργός Εσωτερικών το μεσημέρι προήδρευσε σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας στη Χαλκίδα με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, του αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ευβοίας κ. Γιώργου Κελαηδίτη και των Δημάρχων Χαλκιδέων Ελένης Βάκα και Διρφυέων – Μεσσαπίων κ. Γιώργου Ψαθά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Είμαστε στις 13 Αυγούστου, προπαραμονή της Παναγίας και η παρουσία μου εδώ είναι και ουσιαστική και συμβολική. Ήρθαμε τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό και συναδέλφους υπουργούς και την επομένη ήρθαν και άλλοι δύο συνάδελφοι υπουργοί και έχουν γίνει όλες οι ανακοινώσεις». Και πρόσθεσε: «Είμαστε δίπλα στους πληγέντες. Όλοι μαζί. Κράτος, Αυτοδιοίκηση και Περιφέρεια και Δήμοι και να νοιώσουν εμπιστοσύνη. Να μην νοιώσουν λόγια, να νοιώσουν έργα και να νοιώσουν ότι είμαστε μαζί».

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι ήδη εκταμιεύθηκαν τα 1,2 εκατ. ευρώ για τους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων για έργα που αφορούν στην αποκατάσταση της υδροδότησης και στην ανάπλαση των παραλιών και δεσμεύθηκε ότι «αύριο το πρωί στα ταμεία των δύο Δήμων θα βρίσκονται τα χρήματα για να πληρωθούν τα 600 ευρώ, η πρώτη αποζημίωση για τις κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες των ανθρώπων που πάθανε ζημιές».

Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι «από την ημέρα που θα μου πείτε ότι έχει τελειώσει η καταγραφή των σπιτιών που καταστράφηκαν και οι επιτροπές εισηγούνται την αποζημίωση για τις οικοσκευές, την επόμενη ημέρα το πρωί τα χρήματα θα βρίσκονται στα ταμεία των δήμων σας, για να πληρώσετε αμέσως τους ανθρώπους που υπέστησαν καταστροφές». Και υπενθύμισε ότι «όσοι έχουν στην οικογένειά τους άτομα με ειδικές ανάγκες δικαιούνται άλλα 600 ευρώ και άλλα 600 ευρώ δικαιούνται οι πολύτεκνοι».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε πως «σε ό,τι αφορά την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι 100% σε αυτό που δεσμευτήκαμε να κάνουμε». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη συμβολή των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών «η οποία είναι πάρα πολύ ουσιαστική και δραστική».

Πηγή: kathimerini.gr