Ελλάδα

Ακόμα 20 χιλιάδες δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα- Ποιοί είναι οι τυχεροί

Αυξημένος κατά τουλάχιστον 20.000 θα είναι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο τελικός αριθμός των νοικοκυριών που θα εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ με αποτέλεσμα να σπάσει ακόμη και το «φράγμα» των 270.000-275.000. Όσο για τα μέλη αυτών των νοικοκυριών, αναμένεται να ξεπεράσουν τελικώς το 1-1,1 εκατομμύριο. Με την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων θα αυξηθεί και το τελικό κονδύλι πάνω από το όριο των 175 εκατ. ευρώ. Βέβαια, το πρόσθετο ποσό που θα χρειαστεί είναι πιθανό να μην καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους αλλά στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Άλλωστε, το σχετικό ενδεχόμενο αφήνει ανοικτό ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών. Με την ίδια ανακοίνωση, επιβεβαιώνεται η πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα το thetoc.gr για το άνοιγμα συμπληρωματικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι εκατοντάδες χιλιάδες «κομμένοι» θα μπορούν να υποβάλλουν ένσταση.

Ποιοί είναι οι νέοι δικαιούχοι

Το άνοιγμα της πλατφόρμας έφερε στην επιφάνεια περιπτώσεις νοικοκυριών που αν και πληρούν όλα τα κριτήρια της απόφασης (εισοδηματικά, όριο καταθέσεων κλπ) δεν είχαν ενσωματωθεί στους αρχικούς καταλόγους των δικαιούχων για διάφορους τεχνικούς λόγους. Π.χ γονείς με παιδί ΑΜΕΑ εμφανίζονταν να μην δικαιούνται το μέρισμα επειδή δεν είχε αναγραφεί ο ΑΦΜ του παιδιού στο έντυπο Ε1 (σ.σ ΑΦΜ χορηγείται υποχρεωτικά στο ανήλικο ΑΜΕΑ επειδή αποκτά το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ). Σε άλλη περίπτωση, ζευγάρι ανέργων έχανε το επίδομα επειδή το παιδί τους γεννήθηκε μέσα στο 2019 και ως εκ τούτου δεν αναγραφόταν στη φορολογική δήλωση της φετινής χρονιάς. Όλες αυτές τις περιπτώσεις απώλειας του μερίσματος για «ασήμαντον αφορμή» το υπουργείο Οικονομικών θέλει να τις «διορθώσει». Και αυτό αναμένεται να αυξήσει τον τελικό αριθμό των δικαιούχων. Αυτοί οι τουλάχιστον 20.000 επιπλέον δικαιούχοι, είναι πιθανό να μην πληρωθούν τώρα αλλά στις αρχές του επομένου έτους. Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: «Όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που τις τελευταίες ημέρες δημιουργείται, θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους».

Οι ενστάσεις

Για την διευκόλυνση των πολιτών, στο διαδικτυακό τόπο της ΗΔΙΚΑ θα ανοίξει αύριο συμπληρωματική σελίδα δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων. Επίσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών λειτουργούν ήδη δυο τηλεφωνικά κέντρα, της ΗΔΙΚΑ και της ΑΑΔΕ στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για ενημέρωση.

 

Πηγή: thetoc.gr