Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση για την ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Μέσα στον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς θα πρέπει ο πρωθυπουργός να έχει καταλήξει για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί επί των ημερών του η νέα ένοικος της Ηρώδου Αττικού να είναι γυναίκα, κάτι που αν συμβεί θα είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.
Ωστόσο οι κρίσιμες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά έχουν οδηγήσει το Μαξίμου σε δεύτερες σκέψεις, με τον πρωθυπουργό να δέχεται εισηγήσεις προκειμένου το πρόσωπο που θα επιλεγεί να προέρχεται από τον πολιτικό χώρο, να έχει εμπειρία στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ώστε με τις παρεμβάσεις εντός και εκτός Ελλάδος να στέλνει τα ανάλογα μηνύματα.
Μπορεί οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας που απορρέουν από το Σύνταγμα να είναι ελάχιστες, όμως οι δημόσιες τοποθετήσεις του σε κρίσιμα θέματα όπως τα εθνικά, οι συναντήσεις του με τους ομολόγους του, έχουν βαρύνουσα σημασία και επηρεάζουν την κοινή γνώμη.
Μυστικές μετρήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου διεξάγει το τελευταίο διάστημα μυστικές μετρήσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα προκειμένου να δουν τον αντίκτυπο που έχουν στους πολίτες. Η λίστα ανανεώνεται συνεχώς καθώς προστίθενται πρόσωπα από ένα ευρύ φάσμα της πολιτικής αλλά και από τον ακαδημαϊκό χώρο. Το γεγονός ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν ρίχνει κυβερνήσεις και δεν επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευελιξία να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση για το πρόσωπο που θα επιλέξει.
Άλλωστε ο ίδιος έχει τονίσει πως στόχος του είναι ο υποψήφιος που θα επιλέξει να εκλεγεί με ευρύτερη πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ έχει την κοινοβουλευτική δύναμη να εκλέξει από μόνη της τον νέο «πολιτειακό άρχοντα». Η άποψη αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει πως θα κινηθεί προς τον χώρο του παραδοσιακού κέντρου, στην περίπτωση που πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο, σε διαφορετική περίπτωση θα επιλέξει υποψήφιο ή υποψήφια από τον ακαδημαϊκό ή δικαστικό χώρο, που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την ώρα της ψηφοφορίας.
Από την άλλη και λόγω της αναθεώρησης του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος που έχει αλλάξει τα δεδομένα, μπορεί να υπάρξουν αρκετοί υποψήφιοι που θα προταθούν από άλλα κόμματα, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση.
Θα εξαντλήσει τα περιθώρια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται και οι πληροφορίες τον θέλουν να εξαντλεί όλα τα συνταγματικά περιθώρια. Άλλωστε αυτή την στιγμή τα ζητήματα που κυριαρχούν είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και βεβαίως η σημαντική συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τράμπ στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου. Πιθανότατα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την πρόταση του για την προεδρία της Δημοκρατίας στα τέλη Ιανουαρίου και σίγουρα πριν έρθει στη βουλή ο νέος εκλογικό νόμος που πιθανότατα θα προκαλέσει σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων.
Ήδη ωστόσο έχουν ακουστεί αρκετά ονόματα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα μεταξύ αυτών τεσσάρων πρώην πρωθυπουργών του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά, του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου. Η Φώφη Γεννηματά που ήταν επίσης ένα ακόμη πρόσωπο που έχει ακουστεί έχει δηλώσει πως δεν την ενδιαφέρει και πρότεινε τους τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ.
Στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB υπήρξε ερώτηση για συγκεκριμένα γυναικεία ονόματα που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες για την προεδρία της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την μέτρηση η Ντόρα Μπακογιάννη συγκέντρωσε το 32,2% των θετικών ψήφων, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ με 31,3%, η Μαριέττα Γιαννάκου 22,7%, η Μαρία Δαμανάκη 22,1%, Μαρία Ευθυμίου (Ιστορικός – καθηγήτρια πανεπιστημίου) 16,7%, Άννα Διαμαντοπούλου 15,4% και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ) 9,7%.
Πηγή: thetoc.gr