Ο Αλέξης Τσίπρας από την μέρα που πήρε πολιτικό «διαζύγιο» από τον Πάνο Καμμένο ξεκίνησε τα ανοίγματα προς τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, παράλληλα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ όπως ο Χρήστος Σπίρτζης αλλά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου άρχισαν το πρέσινγκ σε πρόσωπα που μετείχαν στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου αλλά είχαν απομακρυνθεί από το ΚΙΝ.ΑΛ.
Ο διεμβολισμός της κεντροαριστεράς ξεκίνησε ουσιαστικά από τις Βρυξέλλες, όταν ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να μετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος κάτι που στην συνέχεια έγινε μόνιμο γεγονός που προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Φώφης Γεννηματά. Το επικοινωνιακό επιτελείο ποντάρει αρκετά σε αυτό το εγχείρημα προκειμένου να ανατρέψει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη για την κυβέρνηση. Ωστόσο η συμμετοχή προσώπων που είχαν «σημαδευτεί» από την παρουσία τους στον κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, δεν φέρνει το «νέο» και τον «φρέσκο» αέρα που επιθυμεί να φέρει ο Αλέξης Τσίπρας.
Η αύξηση του αριθμού των «πασοκογενών» στην κυβέρνηση δεν είναι ένα γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς βλέπουν ότι κόμμα κινδυνεύει να χαθεί ο πολιτικός του προσανατολισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε το επίμαχο ζήτημα και όλοι φέρεται να συμφώνησαν στο άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, χωρίς όμως να γνωρίζουν τα πρόσωπα που είχε στο μυαλό του ο πρωθυπουργός να εντάξει στην κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νίκος Φίλης πριν από μερικές μέρες είχε τονίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ΠΑΣΟΚ» με την συγκεκριμένη άποψη του πρώην υπουργού ταυτίζονται αρκετά στελέχη στη Κουμουνδούρου καθώς θεωρούν πως προεκλογικά θα απολογούνται ουσιαστικά για τα όσα έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.
Κυβέρνηση… λίγο απ΄ όλα
Ο τρίτος ανασχηματισμός που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρώτος χωρίς να έχει στο πλευρό του τον Πάνο Καμμένο, δημιούργησε μια κυβέρνηση με ολίγον ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετό ΠΑΣΟΚ, «πασπαλισμένη» από πρόσωπα των ΑΝΕΛ και την «καραμανλική» πτέρυγα με την Κατερίνα Παπακώστα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Συνολικά στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν 12 στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι κύριοι Σπίρτζης, Κοτζιάς, Τόσκας Μπόλαρης, Μωραΐτης, Τόλκας, Κουρουμπλής, Μάρδας Παραστατίδης, Μιχελογιανάκης και οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου και Τζάκρη. Στα παραπάνω ονόματα δεν βάζουμε εκείνους που πέρασαν ένα «φεγγάρι» από την Χαριλάου Τρικούπη όπως του Γιώργου Κατρούγκαλου που ήταν συνεργάτης αρκετών υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο θα πρέπει να προσθέσουμε τα ονόματα τόσο της Λούκας Κατσέλη όσο και του Αντώνη Κοτσακά που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση αλλά και το κόμμα αντίστοιχα.
ΚΙΝΑΛ: Δεν πήραν τις θέσεις που ζήτησαν και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ
Στην Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν πως τόσο ο Θάνος Μωραΐτης όσο και Άγγελος Τόλκας ζήτησαν συγκεκριμένες θέσεις για να παραμείνουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. «Ο κ. Τόλκας ζήτησε πέρυσι να γίνει Γραμματέας του κόμματος μετά το Συνέδριο 2018 και απερρίφθη. Του έγινε η πρόταση για τη θέση του Γραμματέα του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια ζήτησε να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας και επίσης απερρίφθη» δήλωσε ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Από την άλλη ο Θάνος Μωραΐτης θέλησε να γίνει μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας αλλά τελικά το αίτημα του απερρίφθη και από εκείνη την στιγμή απείχε επιδεικτικά και γι’ αυτό απομακρύνθηκε από τη θέση του Γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας. Στην συνέχεια του προτάθηκε να μπει στο ψηφοδέλτιό του ΚΙΝ.ΑΛ και το αποδέχθηκε αλλά στην συνέχεια άλλαξε άποψη μεταπηδώντας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: thetoc.gr