«Τολμηρή και συνεκτική δέσμη μεταρρυθμίσεων που απελευθερώνουν την εκπαίδευση από τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου, καθιερώνουν την αξιολόγηση στα πανεπιστήμια, συνδέοντας τη χρηματοδότησή τους με την παραγωγή επιστημονικού έργου, και ενισχύουν την έρευνα, αίροντας τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας», χαρακτήρισε χθες, στη Βουλή ο πρωθυπουργός το υπό την έγκριση της Εθνικής Αντιπροσωπείας σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας.
«Είναι ένα νομοσχέδιο-πρόταση ευθύνης και ελευθερίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης λίγο πριν ολοκληρωθεί μια μακρά κοινοβουλευτική διαδικασία που χαρακτηρίστηκε, πάντως, από τις οξύτατες επιθέσεις κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στον ίδιο τον πρωθυπουργό και συνολικά την κυβέρνηση, με αιχμή ειδικώς τρεις διατάξεις: εκείνες οι οποίες αφορούν την κατανομή της κρατικής επιχορήγησης των ΑΕΙ, την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, καθώς και τη σχετική με την αναγνώριση και τα επαγγελματικά δικαιώματα στο Δημόσιο πτυχίων που χορηγούνται από εκπαιδευτικά Ιδρύματα της αλλοδαπής. Για τις διατάξεις αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία προγραμματίστηκε για αύριο το πρωί, πριν από την έναρξη της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο. Ενόψει της ψηφοφορίας αυτής, αποφασίστηκε χθες να διοργανωθεί εκ νέου συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας από τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών. Το χθεσινό συλλαλητήριο σημαδεύτηκε από επεισόδια μπροστά στη Βουλή, κυρίως μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών.
Πάντως, το θέμα των πτυχίων των κολεγίων, που αναδείχθηκε εντόνως κατά τη διάρκεια της συζήτησης και στην Ολομέλεια, ετέθη σύμφωνα με πληροφορίες εκ νέου από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ στην υπουργό Παιδείας, σε συνάντησή τους στο Κοινοβούλιο, με την κ. Κεραμέως –σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές– να απαντά ότι θα μετέφερε το αίτημά τους για απόσυρση της ρύθμισης στον πρωθυπουργό. Η μη αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο θέμα και η παραμονή της ρύθμισης στο σχέδιο νόμου ώς το τέλος, καταδεικνύουν και τις κυβερνητικές επιλογές επί του επίμαχου ζητήματος, με την κ. Κεραμέως να επισημαίνει ότι παρόμοιας ρύθμισης έκαναν χρήση και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ για να τοποθετούνται στο Δημόσιο ως αναπληρωτές, κάτοχοι τέτοιων πτυχίων. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως η χρήση αυτή γινόταν ώς το 2018, διότι αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση και ότι άλλαξε, όταν άνοιξε ο δρόμος για διορισμούς μονίμων.
Υπό αυτό το πρίσμα κατεγράφησαν και οι οξύτατες επιθέσεις εκ μέρους των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για «κυβέρνηση-ντελίβερι των κολεγίων» μίλησε ο κ. Ν. Φίλης. Για «διαπλοκή της Ν.Δ. με κολεγιάρχες» έκανε λόγο η κ. Ραλλία Χρηστίδου. Για «κατάπτυστο νομοσχέδιο» μίλησε ο κ. Μ. Κάτσης. «Είστε μια κυβέρνηση της εξαπάτησης και της συναλλαγής», σχολίασε ο κ. Σ. Φάμελλος.
Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ξέρετε, τι με ενόχλησε; Πριν ακόμα φέρετε το νομοσχέδιο, η δουλειά σας είναι να ανοίξετε τζαμιά στην Κω και στη Ρόδο;». Για να συνεχίσει: «Εμείς θέλουμε την επανελλήνιση. Θέλουμε ένα σχολείο που το παιδί θα μαθαίνει τι σημαίνει να είναι Ελληνας». Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει «τις παρατάξεις στα πανεπιστήμια αύριο το πρωί. Να καταργήσει όλα τα κόμματα και τις παρατάξεις που είναι άντρο ανομίας και συναλλαγής μεταξύ καθηγητών και φοιτητικών παρατάξεων». Επικριτικός εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης, ενώ ενστάσεις επί των κυβερνητικών επιλογών εξέφρασε και το ΚΙΝΑΛ, με το ΚΚΕ να παρουσιάζει τις θέσεις του για την εκπαίδευση, επικρίνοντας όλες τις κυβερνήσεις για την πολιτική τους.
Πηγή: Καθημερινή Έντυπη Έκδοση