Ελλάδα

Γιατί ενώ αυξήθηκαν οι πληρωμές μέσω POS δεν αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα

Τελευταία κλήρωση των ηλεκτρονικών αποδείξεων για φέτος σήμερα το μεσημέρι και το ερώτημα που παραμένει μετέωρο είναι το αν η λοταρία του 1.000άρικου έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στο υπουργείο Οικονομικών.

Με ποιο στόχο εισήγαγε το οικονομικό επιτελείο τη λοταρία, που «τρέχει» εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Σλοβακία; Να δώσει ένα κίνητρο στους φορολογούμενους να χρησιμοποιούν κάρτα όχι μόνο στις μεγάλες δαπάνες αλλά και στις καθημερινές, χαμηλής αξίας συναλλαγές, όπου κατά τεκμήριο είναι πιο εύκολο το μετρητό άρα και η φοροδιαφυγή. Επί της ουσίας, οι ηλεκτρονικές κληρώσεις ήρθαν ως συμπληρωματικό μέτρο, για να «γλυκάνουν» τους φορολογούμενους, που υποχρεώνονται να «χτίσουν» το αφορολόγητο τους με ηλεκτρονικές δαπάνες. Πέτυχε ο συνδυασμός τους;

Ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών αυξήθηκε το α΄ εξάμηνο του 2018 κατά 535 χιλ. (+3%), σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017, και ανήλθε σε 16,8 εκατ. κάρτες. Η αύξηση  προέρχεται από την έκδοση νέων χρεωστικών καρτών, καθώς εκδόθηκαν επιπλέον 686 χιλ. κάρτες (+5%) συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο του 2017, ενώ αντίθετα στις πιστωτικές κάρτες παρατηρείται μείωση κατά 150 χιλ. (-5%).

Έχει αποτυπωθεί αυτή η τάση και στα φορολογικά έσοδα, κυρίως από ΦΠΑ; Μάλλον όχι. Το γεγονός ότι σταθερά το 15% των υπόχρεων δεν αποδίδει καν το φόρο, όπως επίσης τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας που καταγράφονται στους επιτόπιους ελέγχους της ΑΑΔΕ, είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο συνδυασμός «ηλεκτρονικού» αφορολόγητου- λοταρίας, δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν σχεδόν εξαρχής ποια είναι η αιτία της αποτυχίας του μέτρου, το συζητάνε αλλά δεν τολμούν ακόμα να κάνουν το βήμα. Το ποσοστό κάλυψης του αφορολογήτου από ηλεκτρονικές δαπάνες θεωρείται χαμηλό (10% ως 10.000 ευρώ εισοδήματος, 15% για εισοδήματα από 10.000 ως 30.000 ευρώ και 20% για το επιπλέον), ειδικά από τη στιγμή που ελάχιστες δαπάνες εξαιρούνται, με αποτέλεσμα μόνο με τις βασικές αγορές ενός νοικοκυριού, να φεύγει το άγχος του αφορολογήτου. Η απόφαση για αύξηση αυτών των ποσοστών κάλυψης είναι ειλημμένη, αλλά όσο βαδίζουμε προς τις κάλπες, τόσο πιο δύσκολα θα μετουσιωθεί σε νομοθετική διάταξη.

Πηγή: iefimerida.gr