Ελλάδα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Πρόωρο άνοιγμα μελετά η κυβέρνηση

Απόλυτη επιβεβαίωση της εμπροσθοβαρούς λογικής, που διέπει οριζοντίως την εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης της καραντίνας αποτελεί η επαναλειτουργία από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, των καταστημάτων εστίασης, αντί της 1ης Ιουνίου, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ελέω των ενθαρρυντικών επιδημιολογικών δεδομένων, που επιβεβαιώνονται ακόμη και μετά τις 4 Μαΐου. Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν πως το άνοιγμα της εστίασης, προοίμιο της επανέναρξης της τουριστικής κίνησης αποτελεί κατ’ ουσίαν το πρώτο σημαντικό κρας τεστ στη δύσκολη σε κάθε περίπτωση προσπάθεια της κυβέρνησης να οδηγήσει το σκάφος της ελληνικής οικονομίας στα ασφαλή νερά της ανάκαμψης ακόμη και από τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους.

Στο πλαίσιο αυτό Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο έχουν, κατά πληροφορίες, ζητήσει από την Επιτροπή Επιδημιολόγων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα υπό ποιους υγειονομικούς όρους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια η ταχύτερη επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, που αφορά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί πως η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα περί τις 2 εβδομάδες νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία, ήτοι γύρω στις 15 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται να διευκολύνουν την παράταση της αναστολής λειτουργίας των μεγάλων αλυσίδων στο συγκεκριμένο χώρο κατά πληροφορίες έως τις 28 Αυγούστου, συμμεριζόμενοι τον προβληματισμό των επιχειρηματιών για το πως θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας παρά τον αναμενόμενα μειωμένο τζίρο, απόρροια των αυστηρών υγειονομικών κανόνων. Στο ίδιο πλαίσιο, Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν πως οι θετικοί επιδημιολογικοί δείκτες επιτρέπουν το… πρόωρο άνοιγμα κινηματογράφων, πιθανώς από τις 6 Ιουνίου, αλλά και την τέλεση γάμων και λοιπών συναφών δεξιώσεων από το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.

Αύριο τα σπουδαία για δημοτικά

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη νωρίς το απόγευμα της Κυριακής από τα Χανιά, όπου μαζί με τη σύζυγο του, Μαρέβα, τον υιό του Κωνσταντίνο και την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, παρέστησαν στο μνημόσυνο για τη συμπλήρωση τριών ετών από το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σηματοδοτεί και την αντίστροφη μέτρηση για την οριστικοποίηση της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών από την 1η Ιουνίου. Πολλώ μάλλον, που στο γραφείο του πρωθυπουργού αναμένεται κατά πληροφορίες αύριο η τελική εισήγηση από την Επιτροπή Επιδημιολόγων, που εκτός σοβαρού απροόπτου πρόκειται να ανάβει το πράσινο φως για την αποκατάσταση της κανονικότητας και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ακολούθως, ο τελικός γύρος συνεννοήσεων ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκη Κεραμέως θα διευθετήσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, που τοποθετούνται για μεθαύριο Δευτέρα.

Εκτός Μαξίμου ο Μητσοτάκης

Η απελευθέρωση από την προσεχή Δευτέρα των μετακινήσεων και προς τη νησιωτική Ελλάδα σηματοδοτεί ταυτόχρονα την επανέναρξη των εξορμήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτός του λεκανοπεδίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει κατά πληροφορίες την Τρίτη στην Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ τηρώντας πάντα τους υγειονομικούς κανόνες θα κάνει την καθιερωμένη βόλτα στην Πλατεία Αριστοτέλους και τη Λεωφόρο Νίκης. Δεν αποκλείεται, πάντως, μεθαύριο Δευτέρα, ο πρωθυπουργός να «σφραγίσει» το άνοιγμα της εστίασης, με επίσκεψη του εντός των ορίων της Αττικής, ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πώς επαναλειτουργούν καφέ και εστιατόρια. Τέλος, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο κατά πληροφορίες να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

 

Πηγή: ethnos.gr