Ελλάδα

ΕΛΤΑ: 6 εκατ. ευρώ τον μήνα οι απώλειες – Σενάρια για εθελουσία έξοδο

Έως και 6 εκατομμύρια ευρώ το μήνα χάνουν τα ΕΛΤΑ, τα οποία διανύουν μία ιδιαιτέρως κρίσιμη φάση για τη βιωσιμότητά τους, την ώρα που η διοίκηση της εταιρίας έλαβε απόφαση για την πρόσληψη συμβούλου, με αντικείμενο την εξέταση εναλλακτικών σεναρίων διαµόρφωσης προγράµµατος εθελουσίας εξόδου στο πλαίσιο του σχεδιασµού για την διασφάλιση της βιωσιµότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής των ΕΛΤΑ.

Αυτό καταδεικνύει ότι το σενάριο της εθελουσίας εξόδου παραμένει ζωντανό. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μελέτη βιωσιμότητας των ΕΛΤΑ πρότεινε σχέδιο εθελουσίας εξόδου για 2.000 εργαζομένους.

Παράλληλα ο αριθμός των εργαζομένων βαίνει μειούμενος, καθώς λήγουν οι συμβάσεις 232 εργαζομένων στα Ταχυδρομεία, ενώ την περίοδο αυτή κλείνουν και αρκετά καταστήματα και προχωρούν κινήσεις συγχώνευσης διευθύνσεων και τμημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,Κυριάκος Πιερρακάκης απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριου Κάτση και του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, «το 2014 τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας ξεπερνούσαν τα 38.000.000 ευρώ – συσσωρευμένα κέρδη – σε αντίθεση με το 2019 όπου πλέον είχαμε συσσωρευμένες ζημίες με εκτίμηση ότι θα φτάσουν τα 115.000.000 ευρώ. Άρα ο Οργανισμός έχασε αξία 150.000.000 ευρώ. Ο όμιλος κάθε μήνα έχει έλλειμμα λίγο κάτω από τα 6.000.000 ευρώ».

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να διασώσει τα ΕΛΤΑ βάσει ενός σχεδίου το οποίο σύντομα θα ανακοινωθεί, ενώ αναφερόμενος στο κλείσιμο καταστημάτων, τόνισε ότι «είναι αποφάσεις της διοίκησης που γίνονται σε μια πολύ δυσχερή κατάσταση μέχρι να καταρτιστεί το σχέδιο διάσωσης του Οργανισμού».

Αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού, σημείωσε ότι έχουν προκηχθεί 520 νέες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ και όποιες ανάγκες προκύψουν θα λάβουν χώρα μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την διάσωση των ΕΛΤΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Κάτσης κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει στην αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας στο πραγματικό, επαληθευμένο ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος, καθώς και των χρωστούμενων των φορέων του Δημοσίου όπως και να ενισχυθούν οι ταχυμεταφορές που είναι κερδοφόρες.

Προσέθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «μέσα σε ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, νομοθέτησε και απέδωσε στα ΕΛΤΑ 135 εκατ. ευρώ πολύτιμης ρευστότητας από την αποζημίωση καθολικής υπηρεσίας και οφειλομένων από την εποχή των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και δρομολόγησε διαδικασίες βιωσιμότητας και ανάπτυξης, ενώ υπενθύμισε τις διαχρονικές ευθύνες τους με τα χαμένα 221εκ ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα χαμένα έργα από το ΕΣΠΑ ύψους 52 εκ. ευρώ».

Αναφερόμενος στο σχέδιο για τη διάσωση των ΕΛΤΑ, ο κ. Κάτσης έκανε λόγο για «μεθοδευμένη απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΛΤΑ, μέσω της δημιουργίας τεχνητής κρίσης προκειμένου να επωφεληθούν ανταγωνιστικά ιδιωτικά συμφέροντα, που έχουν βάλει στο μάτι και τις υπηρεσίες – φιλέτα των ΕΛΤΑ courier» προσθέτοντας ότι η αναφορά του υπουργού στην ανάγκη λήψης δύσκολων αποφάσεων ουσιαστικά προαναγγέλλει νέα λουκέτα και απολύσεις.

 

Πηγή: ethnos.gr