Με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας επιχειρεί η κυβέρνηση να φέρει τροποποιήσεις στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας αλλά και στον τρόπο εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Η δραστική μείωση του αριθμού των θυμάτων στην άσφαλτο παραμένει προτεραιότητα τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής πολιτικής, με την ανανέωση του ΚΟΚ να βρίσκεται προ των πυλών.
Το υπουργείο Υποδομών επεξεργάζεται σειρά διατάξεων που κρίνεται ότι πρέπει να τροποποιηθούν. Μεταξύ αυτών, οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για τη μικροκινητικότητα, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες με δεδομένη τη ραγδαία εξάπλωση της χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών. Στην παρούσα φάση στελέχη του υπουργείου αναζητούν το αποδοτικότερο πλαίσιο ρύθμισης της κυκλοφορίας και της κατοχής πατινιών, λαμβάνοντας παραδείγματα από άλλες χώρες της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι η πρώτη πόλη που θέσπισε νομικό πλαίσιο χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών είναι το Παρίσι. Το πιθανότερο σενάριο θέλει την εφαρμογή του μοντέλου κλιμάκωσης της ταχύτητας, ακολουθώντας τα πρότυπα της γαλλικής πόλης. Συγκεκριμένα, όσα πατίνια κινούνται με ταχύτητα έως 6χλμ./ώρα θα υπάγονται στην κατηγορία των… πεζών. Εκείνα που θα αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25χλμ./ώρα θα υπάγονται στην κατηγορία των μηχανοκίνητων ποδηλάτων, ενώ τα ισχυρότερα (άνω των 25χλμ./ώρα) θα υπόκεινται σε πολύ αυστηρότερο πλαίσιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένα σημεία της πόλης.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν εισηγήσεις για τον εξορθολογισμό των ορίων ταχύτητας, στο εθνικό κυρίως οδικό δίκτυο, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα χαμηλών ορίων σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει διεθνώς συγκοινωνιολόγους και κυβερνήσεις καθώς εξακολουθεί να μη στοιχειοθετείται επιστημονικά εάν η χρησιμότητα της αύξησης των ορίων «υπερβαίνει» την επικινδυνότητά της. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι επικρατεί σήμερα ένα παράδοξο ως προς τον ΚΟΚ, καθώς πάνω από ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου (4530/2018) που τροποποιούσε τον ΚΟΚ εκκρεμεί η έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων που θα κατηγοριοποιήσουν τις παραβάσεις. Αποτέλεσμα είναι η Τροχαία να καλείται να αστυνομεύει μόλις έξι παραβάσεις με νέες κυρώσεις. Σε όλες τις υπόλοιπες εκκρεμεί η κατηγοριοποίησή τους (που θα τροποποιήσει το ύψος των ποινών), με αποτέλεσμα να καταλογίζονται τα παλαιότερα πρόστιμα.
Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών επεξεργάζεται ένα νέο σύστημα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, το οποίο θα απλοποιεί σημαντικά τις διαδικασίες προς όφελος των υποψηφίων, των εκπαιδευτών αλλά και των υπηρεσιών του υπουργείου Μεταφορών. Αναμένεται η ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών με στόχο την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του υπουργείου και των Περιφερειών. Στο επίκεντρο θα βρεθούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αίτηση υποβολής σε εξέταση (θεωρητική και πρακτική) του υποψηφίου, καθώς και η ταχύτερη και άμεση συγκέντρωση των δικαιολογητικών χωρίς ταλαιπωρία για τους υποψηφίους και για τις σχολές οδηγών. Στόχος είναι έως τον Μάρτιο να έχει έλθει στη Βουλή και η νέα εθνική στρατηγική για την οδική ασφάλεια.
Τέλος, η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να επαναφέρει το μέτρο (νομοθετήθηκε αλλά δεν εφαρμόστηκε) της συνοδευόμενης οδήγησης σε ανήλικους (17 ετών), μειώνοντας κατά ένα έτος το όριο ηλικίας για την απόκτηση του διπλώματος οδήγησης. Θα προβλέπεται ότι οι νέοι, αφού περάσουν από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση δυνατότητας οδήγησης, θα μπορούν να οδηγούν με συνοδηγό. Η οριστική άδεια οδήγησης θα χορηγείται μετά τη συμπλήρωση των 18 ετών.
Πηγή: Καθημερινή Έντυπη Έκδοση