Ελλάδα

Η αναβάθμιση Κατρούγκαλου, το… άρωμα ΠΑΣΟΚ και οι κάλπες

Και εγένετο… ανασχηματισμός. Πριν καν στεγνώσει το μελάνι από την καταγραφή των αποτελεσμάτων της πρώτης ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος.

Οι πληροφορίες περί επικείμενου ανασχηματισμού έδιναν και έπαιρναν τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο ανοιχτό έμενα το ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε στην συγκεκριμένη κίνηση πριν ή μετά το ταξίδι του στην Γερμανία.

Τελικώς, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το πρώτο. Παρότι περιορισμένος σε έκταση και με στόχο να καλύψει τα κενά που είχαν προκύψει από αποχωρήσεις υπουργών, από τον ανασχηματισμό δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις… Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τέσσερα είναι τα βασικά συμπεράσματα τα οποία μπορεί να εξάγει κανείς με μια κάποια βεβαιότητα από τον ανασχηματισμό.

Η σημασία του υπουργείου Εξωτερικών

Το πρώτο βασικό στοιχείο του ανασχηματισμού είναι η αναβάθμιση του μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου σε υπουργό Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι μετά την παραίτηση του κ. Κοτζιά, ο πρωθυπουργός είχε αποφαίσει να κρατήσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο για τον εαυτό του, τόσο για να υπογραμμίσει τη σημασία που έδινε στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και για να δημιουργήσει ένα πολιτικό ανάχωμα στις δηλώσεις του πρώην, πλέον, συγκυβερνήτη, Πάνου Καμμένου.

Μετά την ολοκλήρωσης της διαδικασίας που αφορούσε το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας αλλά και το “διαζύγιο” με τον κ. Καμμένο, και οι δύο ανωτέρω λόγοι είχαν εκλείψει. Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι έκρινε θετικά τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Κατρούγκαλος ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά και τις προκλήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, μετά την παραίτηση του κ. Κοτζιά, και έτσι αποφάσισε να του εμπιστευθεί και επισήμως το υπουργείο. Τη δική της σημασία έχει και η ανάληψη της θέσης που είχε ο κ. Κατρούγκαλος από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, είχε οριστεί αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ διαθέτει πολύ καλή γνώση των ελληνοτουρκικών.

Άρωμα… ΠΑΣΟΚ

Το δεύτερο βασικό στοιχείο του ανασχηματισμού δεν είναι άλλο από το αναμενόμενο “άνοιγμα” στην Κεντροαριστερά. Μπορεί τελικώς τα “πολυδιαφημισμένα” υποψήφια ονόματα (πχ. εκείνο του Νίκου Μπίστη ή του Γιάννη Ραγκούση) να μην  συμπεριελήφθησαν στο νέο υπουργικό σχήμα, ωστόσο εδώ είχαμε πράγματι εκπλήξεις. Τόσο ο Θάνος Μωραϊτης όσο και ο Άγγελος Τόλκας αποτελούν δύο στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ είχαν αναλάβει στο παρελθόν υπουργικούς θώκους με το κόμμα αυτό.

Εν μάλιστα προστεθεί σε αυτά και ένα τρίτο όνομα στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έγινε κρούση για ανάληψη υπουργικού αξιώματος (εκείνο του καθηγητή Χάρη Παμπούκη – οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνος αρνήθηκε την πρόταση), τότε φαίνεται πως υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο χώρο του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ. Πλέον, η κυβέρνηση διαθέτει στους κόλπους 6 υπουργούς που στο παρελθόν υπήρξαν στελέχη ή υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Εκτός από τους δύο προαναφερθέντες, πρόκειται για την κ. Ξενογιαννακοπούλου, την Μυρσίνη Ζορμπά, τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Μάρκο Μπόλαρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η “επιχείρηση κατάληψης του χώρου της Κεντροαριστεράς” από τον ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει μια ανοιχτά επιθετική μορφή, ενώ, μετά την αποχώρηση και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, αποκτά κεντρικό στρατηγικό χαρακτήρα.

Άλλοι δύο νέοι στην κυβέρνηση

Το τρίτο στοιχείο του ανασχηματισμού σχετίζεται με την εμπιστοσύνη που σταθερά δείχνει ο πρωθυπουργός σε στελέχη της νέας γενιάς. Μετά τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, την Έφη Αχτστιόγλου, τον Δημήτρη Λιάκο και τον Αλέξη Χαρίτση, δύο ακόμη νέα στελέχη αναλαμβάνουν υπουργικό αξίωμα.

Η νέα υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου προέρχεται από το γραφείο του Δ. Τζανακόπουλου, όπου ήταν διευθύντρια. Είναι δημοτική σύμβουλος στον δήμο Νεάπολης-Συκεών ενώ ήταν υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε το 1979 και ζει στη Νεάπολη. Αποφοίτησε το 1999 από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο, ενώ σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Σημειώνεται ότι ήταν ένα από τα λίγα στελέχη που επισκέφτηκαν μαζί με τον πρωθυπουργό τις καμένες περιοχές λίγες ώρες μετά το σβήσιμο των πυρκαγιών στο Μάτι.

Ο Κώστας Μπάρκας έχει διατελέσει δημοσιογράφος στην «Αυγή» και γνωρίζει καλά τον χώρο των ΜΜΕ. Υπήρξε μέλος της νεολαίας του κόμματος, ενώ θεωρείται ότι ανήκει στο περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τζανακόπουλου. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πρέβεζας με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Είναι αυτός ένας εκλογικός ανασχηματισμός;

Το τελευταίο στοιχείο που αξίζει κανείς να σχολιάσει αφορά το ερώτημα εάν αυτός είναι ή όχι ένας εκλογικός ανασχηματισμός, εάν με άλλα λόγια αποτελεί το σχήμα το οποίο θα οδηγήσει την κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες. Υπενθυμίζεται ότι πολύς λόγος είχε γίνει κατά καιρούς για την ύπαρξη ενός πρωθυπουργικού σχεδίου ευρείας αλλαγής του υπουργικού σχήματος που θα έδινε φρέσκια πνοή στην κυβέρνηση στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Οι πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο, φαίνεται πως ανατρέπουν σχεδιασμούς και σχεδιαγράμματα. Όπως όλα δείχνουν, και παρά τις διακηρύξεις περί ολοκλήρωσης της θητείας, στο Μαξίμου εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών των Μάιο. Κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί καθιστά εκ των πραγμάτων και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τον ανασχηματισμό … εκλογικό.

 

Πηγή: thetoc.gr