Ελλάδα

Ιστορική στιγμή: Εκλέγεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα λόγω της παρατεταμένης έντασης με την Τουρκία θα εκλεγεί σήμερα το πρωί από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου με ευρύτατη πλειοψηφία η όγδοη μεταπολιτευτική Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου θα λάβει έως και 264 ψήφους, από τους κυβερνητικούς βουλευτές  και τους συναδέλφους τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.  Το ΚΚΕ θα ακολουθήσει την «πεπατημένη» και θα δηλώσει «παρών», ενώ Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκτεθεί με τους χειρισμούς τους αναφορικά με το κορυφαίο πολιτειακό ζήτημα, θα ακολουθήσουν το «παρών», εκτός και αν επιλέξουν να μην συμμετάσχουν στην διαδικασία.

Τι προηγήθηκε

Το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μονοπωλήσει για εβδομάδες τη δημόσια συζήτηση, με ονόματα πολιτικών αλλά και προβεβλημένων προσωπικοτήτων να ακούγονται ως πιθανοί διάδοχοι του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε πάντως επτασφράγιστο μυστικό την επιλογή του και όταν αποφάσισε ότι είχε φτάσει η κατάλληλη στιγμή,  την ανακοίνωσε με διάγγελμα του στον ελληνικό λαό, χαρακτηρίζοντας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως μια πρόταση ενωτική, υπερκομματική και προοδευτική που έχει όλες τις προυποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπο της την σύγχρονη Ελληνίδα.

Είχε προηγηθεί μια κατ ιδίαν συνάντηση μαζί της στην οικία του στον Λυκαβηττό, στις αρχές του έτους όπου κατά πληροφορίες ο Πρωθυπουργός μιλώντας εκτενώς μαζί της κατέληξε ότι η πρόεδρος του ΣτΕ πληροί όλες τις προυποθέσεις για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Όπως φάνηκε από την πρόταση του, ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε να συνεχίσει την παράδοση των τεσσάρων τελευταίων ΠτΔ επιλέγοντας ένα πρόσωπο με πολιτικά χαρακτηριστικά. Και βέβαια επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν να διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο, γυναίκα.

«Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού. Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μας καλούν στην μεγάλη υπέρβαση» ανέφερε σχετικά στο πρόσφατο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός.

Και το 2015 όμως παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίος δεν θα στήριζε τον Προκόπη Παυλόπουλο, είχε δηλώσει μεταξύ των άλλων ότι πίστευε ότι θα ήταν καλύτερο ο ΠτΔ να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, αλλά μια σπουδαία Ελληνίδα ή ένας σπουδαίος Έλληνας από την κοινωνία των πολιτών για να σηματοδοτήσει πράγματι την ελπίδα ότι κάτι καινούργιο γεννιέται στην πατρίδα μας.

Η επιλογή του φαίνεται ότι έχει γίνει αποδεκτή από την κοινωνία. Σύμφωνα με έρευνα της MRB το 55,5% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της Αικατερίνης Σακελλαρόπουλου, έναντι 23% που στρέφεται κατά της πρωθυπουργικής πρότασης.  Όσοι προβληματίζονται ή αντιτίθενται, επηρεάζονται προφανώς και από το γενικότερο περιβάλλον. Το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και κατ΄ συνέπεια θα ήθελαν στη θέση του ΠτΔ ένα πρόσωπο που έχει περάσει από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Η πρόταση του Πρωθυπουργού έγινε αποδεκτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ με αισιοδοξία και προσμονή ότι θα επιτελέσει με επιτυχία το ρόλο της. Κοινοβουλευτικές πηγές σημείωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κάμψει τις εσωκομματικές φωνές που αντιδρούσαν σε ΠτΔ με κεντροαριστερές καταβολές.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο Νικήτας Κακλαμάνης που ακόμα και τώρα επέμεινε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να είναι πολιτικό πρόσωπο, τασσόμενος για μια ακόμα φορά υπέρ της δεύτερης θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. Παρά πάντως τις αντιρρήσεις του, ακόμα και για τον τρόπο που έγινε η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό, δήλωσε πως θα δώσει θετική ψήφο με το σκεπτικό του σεβασμού στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι διότι όπως εξήγησε έχει πεισθεί ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν ό,τι καλύτερο.

Από την σημερινή διαδικασία θα απουσιάζει για προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.  Ο ίδιος θέλησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς που τον εμφάνιζαν ως ενοχλημένο επειδή δεν επιλέχθηκε ο ίδιος για τη θέση του ΠτΔ, ενημερώνοντας ότι θα αποστείλει επιστολή στην οποία θα αναφέρει ότι αν ήταν στη Βουλή θα ψήφιζε την πρόταση του κόμματος του. Απών για λόγους υγείας αναμένεται να είναι και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του αναγκάστηκε για μια ακόμα φορά να μεταβάλει στάση λόγω των καιροσκοπικών σχεδιασμών του.  Τάχθηκε εξ ρχης υπέρ της δεύτερης θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου προκειμένου να βάλει σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό, αλλά και με στόχο να εντείνει τις εσωκομματική δυσφορία βουλευτών και στελεχών που αντιδρούσαν σε πρόταση με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη αιφνιδίασε την Κουμουνδούρου και ανάγκασε με βαριά καρδιά τον Αλέξη Τσίπρα να υπερψηφίσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και για τον πρόσθετο λόγο ότι ήταν πρόταση του ως Πρόεδρος του ΣτΕ. Χθες κατά την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα και επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αλλαγή πλεύσης του ιδίου, αλλά και του κόμματος του, εμφάνισε την πρόταση του Πρωθυπουργού ως απόδειξη της δύναμης των δικών του ιδεών. « ‘Ημασταν, είμαστε και θα είμαστε μια δύναμη στήριξης της Δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου» είπε και πρόσθεσε «υπό το πρίσμα αυτό η εκλογή μιας Προέδρου με προοδευτικά χαρακτηριστικά, παρά την εμφανή επικοινωνιακή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να την εκμεταλλευτεί, αποτελεί για μας, και ως τέτοιο σας καλώ να το δείτε όλοι και όλες, μια απόδειξη της δύναμης των ιδεών μας».

Χαρακτήρισε την πρόταση του Πρωθυπουργού συμβιβαστική με την οποία υποστήριξε αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν και οι σκληροί του κόμματος του υπερψηφίζοντας την επιλογή.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Με το ΚΙΝΑΛ να τάσσεται εξ αρχής και χωρίς αστερίσκους υπέρ της πρότασης του Πρωθυπουργού και το ΚΚΕ να τηρεί τη συνήθη γραμμή του δηλώνοντας «παρών», μένει μόνο να υπενθυμίσουμε πως κινήθηκαν Ελληνική Λύση και ο ΜεΡΑ25

Ο Κυριάκος Βελόπουλος προκάλεσε θυμηδία όταν η πρώτη αντίδραση του ήταν να επισημάνει ότι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μπορεί να πηγαίνει στο Άγιο Όρος. Αργότερα ο ίδιος επιχείρησε να τα μαζέψει. Τόνισε ότι τιμά το πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλο, διευκρίνισε όμως ότι δεν θα την στηρίξει λόγω των πεπραγμένων της στο παρελθόν.

Όσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη έπεσε θύμα της δική του εμμονής για αυτοπροβολή.  Προκάλεσε έκπληξη όταν πρότεινε ως διάδοχο του  Προκόπη Παυλόπουλου, τη Μάγδα Φύσσα. Η τελευταία τον «άδειασε» ευγενικά λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται, αλλά πρωτίστως ότι δεν ήταν ενήμερη για την πρόταση.

Διαδικασία

Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική. Όσοι βουλευτές τάσσονται υπέρ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα λένε το όνομα της, οι υπόλοιποι θα δηλώνουν «παρών». Η διαδικασία δεν περιλαμβάνει δικαίωμα καταψήφισης. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και το προεδρείο του Κοινοβουλίου θα επισκεφτεί την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για να της ανακοινώσει το αποτέλεσμα.  Η ορκωμοσία της όμως δεν θα γίνει αύριο καθώς θα αναλάβει τα καθήκοντα της από την επόμενη της ημέρας λήξης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, ήτοι στις 14 Μαρτίου. Πριν αναλάβει η κυρία Σακελλαροπούλου θα δώσει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο.  «Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Eλληνικού Λαού».

Προκάτοχοι της

Το ρεκόρ ψήφων κατέχει μέχρι σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας ο οποίος εξελέγη το 2005 με 279 ψήφους (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος εξελέγη το 2000 με 269 ψήφους (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ). Το 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη με 266 ψήφους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ). Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε συγκεντρώσει το 2015 233 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Για την ιστορία να αναφερθεί ότι οι παλαιότεροι Πρόεδροι της Δημοκρατίας κατά την μεταπολίτευση εξελέγησαν: ο Μιχαήλ Στασινόπουλος το 1974 με 206 ψήφους, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το 1975 με 210 ψήφους, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980 με 183 ψήφους και το 1990 με 153 ψήφους και τέλος, ο Χρήστος Σαρτζετάκης το 1985 με 180 ψήφους. ​

 

Πηγή: thetoc.gr