Ελλάδα

Κάλυψη από το Δημόσιο 40%-60% της απώλειας των αποδοχών – Μπαίνουν ξενοδοχεία, εστίαση

Σε τροχιά μπαίνει για το φετινό καλοκαίρι το πρόγραμμα επιδότησης της απώλειας μισθού για εργαζομένους που περνούν από πλήρη απασχόληση σε ευέλικτα σχήματα εργασίας μειωμένου ωραρίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο το πρόγραμμα να συμπεριλάβει τελικά και την εστίαση και τα ξενοδοχεία, κυρίως τα 12μηνης διάρκειας, όπως επίσης τη βιομηχανία, τη μεταποίηση και τις μεταφορέςlogistics.

Εκτιμάται πως πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι θα μπουν στο σχήμα της επιδότησης που θα αναπληρώνει, όπως έχει γράψει το «Εθνος της Κυριακής», το 40%-60% της απώλειας του μισθού και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, λόγω μειωμένου ωραρίου απασχόλησης. Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο του ειδικού Κοινοτικού Ταμείου «SURE», που έχει στόχο να ενισχύσει συστήματα μερικής απασχόλησης για να προστατευθούν θέσεις εργασίας και προβλέπεται να θεσμοθετηθεί εντός του Μαΐου, ώστε να «τρέξει» στην Ελλάδα από τον Ιούνιο, αρχικά με κρατικά κονδύλια μέχρι να έρθουν στη συνέχεια τα κοινοτικά. Κλειδί στη διαδικασία της επιδότησης αναμένεται να είναι το καθεστώς απασχόλησης του εργαζομένου πριν από την έναρξη της πανδημίας. Η λογική είναι να επιδοτηθούν μισθωτοί που έχουν δυσμενείς μετατροπές συμβάσεων και αλλαγές στους όρους εργασίας τους, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Μετατροπές συμβάσεων

Γι’ αυτό στο μικροσκόπιο μπαίνουν μετατροπές συμβάσεων και εργαζόμενοι που βρίσκονται ή θα βρεθούν να δουλεύουν με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση ή με το νέο σύστημα του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας (νέα εκ περιτροπής), ενώ αρχικά εργάζονταν με πλήρη απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να επιδοτηθούν κατά κύριο λόγο μισθωτοί που δούλευαν με πλήρη απασχόληση πριν από την έναρξη της πανδημίας και στη συνέχεια πέρασαν ή περνούν σε ευέλικτα ωράρια. Στόχος είναι η συγκράτηση της ανεργίας και η αποτροπή μαζικού κύματος απολύσεων, μετά τη σταδιακή απελευθέρωσή τους και καθώς θα ολοκληρώνονται τα 45ήμερα της προστασίας μετά τις αναστολές και τις παρατάσεις.

Η τάση ανάσχεσης της ανεργίας αναμένεται να διακοπεί εξαιτίας των εξελίξεων που οφείλονται στην πανδημία του Covid-19, εκτίμησε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. «Ολόκληρη η Ευρώπη, άρα και η χώρα μας, δέχεται ισχυρά πλήγματα στην οικονομία και στην αγορά εργασίας» τόνισε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του πως οι βαθιές πληγές στην ελληνική οικονομία θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και το 2021 «θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος».

Μέχρι τον Σεπτέμβριο

Το μέτρο της αναπλήρωσης μισθού θα τρέξει το καλοκαίρι μέχρι και τον Σεπτέμβριο, στη βάση του γερμανικού μοντέλου Kurzarbeit. Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε ξενοδοχείο μπαίνει στο σχήμα του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας και εργάζεται δύο εβδομάδες τον Ιούλιο. Ο καθαρός μισθός του είναι 1.000€. Για τον Ιούλιο θα μειωθεί στο 50% λόγω μείωσης απασχόλησης. Θα λάβει από τον εργοδότη 500€. Εφόσον ενταχθεί στο πρόγραμμα, αναμένεται να επιδοτηθεί με 250€ και θα έχει τελικά μείωση 250€. Ηδη από τις 20 Μαρτίου βρίσκεται σε εφαρμογή το αμφιλεγόμενο μέτρο της νέας εκ περιτροπής, που επιτρέπει την εφαρμογή μονομερώς από τον εργοδότη του μοντέλου «εργασία δύο εβδομάδες τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα, με τον μισό μισθό».

Χρήση του μέτρου μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις που πλήττονται και για όσο χρόνο πλήττονται, υπαγόμενες στους σχετικούς ΚΑΔ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τον περασμένο Απρίλιο σημειώθηκε έκρηξη μετατροπών συμβάσεων από πλήρη σε εκ περιτροπής απασχόληση. Το σύστημα «Εργάνη» κατέγραψε δεκαπλασιασμό των μετατροπών, καθώς μετρήθηκαν 5.577 μετατροπές από πλήρη σε εκ περιτροπής (4.206 με συμφωνία εργαζομένου – εργοδότη και 1.371 με μονομερή απόφαση εργοδότη) έναντι 597 τον Απρίλιο του 2019.

 

Πηγή: ethnos.gr