Ισχυρή άνοδο κατά 19,1% εμφανίζουν τα ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης ζωής και αποταμίευσης που πραγματοποιήθηκαν το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019, επιβεβαιώνοντας τη στροφή μερίδας πολιτών προς την ιδιωτική ασφάλιση. Συνολικά τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ, και αν η ιδιωτική ασφάλιση δεν έχει ακόμη καλύψει τις απώλειες της κρίσης, κερδίζει το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο έδαφος στις επιλογές των πολιτών.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τα ατομικά ασφάλιστρα του κλάδου ζωής και αποταμίευσης αυξήθηκαν κατά 15,2% και ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ. Αυξημένα κατά 25,8%, στα 210,7 εκατ. ευρώ, είναι τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί σε επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα (unit linked). Τα ασφαλιστικά προγράμματα ζωής είτε εγγυημένου επιτοκίου είτε αμιγώς επενδυτικού τύπου, προβάλλουν ως εναλλακτική μορφή αποταμίευσης, λόγω και της πτώσης των επιτοκίων στις καταθέσεις, που οδηγούν τις αποδόσεις ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα.
Την ίδια στιγμή ισχυρή άνοδο της τάξης του 41,4% εμφανίζουν τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα ασφάλιστρα των οποίων ανήλθαν στο τέλος Οκτωβρίου στα 196,1 εκατ. ευρώ. Στα ομαδικά προγράμματα καταφεύγουν αρκετές επιχειρήσεις ως πρόσθετη παροχή προς τους εργαζομένους τους, αλλά και πρόσθετο κίνητρο σε ομάδες πρώην εργαζομένων, που συμμετέχουν σε προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης από την επιχείρηση.
Σε ό,τι αφορά τις γενικές ασφαλίσεις, με εξαίρεση τα προγράμματα υγείας, η ζήτηση παραμένει ασθενική ή ακόμη και αρνητική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης, τα ασφάλιστρα του κλάδου αυξήθηκαν κατά 1,5% και ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη άνοδο να εμφανίζουν οι κλάδοι ατυχημάτων και ασθενειών που ενισχύθηκαν κατά 7,8% και 16,3% αντίστοιχα. Τα ασφάλιστρα για αστική ευθύνη αυτοκινήτου που αποτελεί και υποχρεωτική κάλυψη, υποχώρησαν περαιτέρω κατά 2,7%, στα 622,8 εκατ. ευρώ, αλλά μέρος των απωλειών του κλάδου καλύφθηκε από την άνοδο κατά 7,7% –στα 180,6 εκατ. ευρώ– των συμπληρωματικών καλύψεων για το αυτοκίνητο.
Τα ασφάλιστρα του κλάδου πυρός, δηλαδή η ασφάλιση περιουσίας και οι βιομηχανικές ή άλλες επαγγελματικές καλύψεις, υποχώρησαν κατά 5,3%, συρρικνώνοντας τις εργασίες του κλάδου στα 276,3 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος ασθενειών που αφορά ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα υγείας ενισχύθηκε κατά 16,3% και τα ασφάλιστρα του κλάδου διαμορφώθηκαν στα 225,3 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Καθημερινή Έντυπη Έκδοση