Στο νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και χάραξης διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση εξελίσσεται η Συνταγματική Αναθεώρηση. Η συζήτηση συνεχίζεται και σήμερα στη Βουλή ενώ αναμένεται να κινηθεί αρκετά μακριά από το κλίμα συναίνεσης που θα ήλπιζε κανείς ότι θα αποτελούσε στοιχείο της σημαντικής αυτής διαδικασίας.
Η αντιπαράθεση μάλιστα οδήγησε χτες και σε… ευτράπελα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο να αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για… αποχή στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 32 (για την εκλογή ΠτΔ), έτσι ώστε να μην δοθεί η ευκαιρία στη ΝΔ να αλλάξει το περιεχόμενό του με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών και στην συνέχεια να τα “μαζεύει” μιλώντας για fake news.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έκανε χθες κινήσεις και στο δεύτερο πολιτικό μέτωπο που επιθυμεί να προχωρήσει και αφορά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, παρουσιάζοντας το σχέδιο για τη μισθοδοσία των ιερέων. Το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση Ταμείου μισθοδοσίας, δεν αλλάζει το καθεστώς μονιμότητας, ενώ οι ιερείς παραμένουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών χωρίς όμως να διαγράφονται από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, ανοίγοντας το δρόμο για “10.000” νέες προσλήψεις.
Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, η συζήτηση για το κατάλληλο χρόνο των εκλογών φαίνεται πως καλά κρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός φέρεται να μην έχει ακόμη καταλήξει για το αν θα επιλέξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο ή αν θα κάνει κανονικά τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, με το τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης. Σε τοποθέτησή του πάντως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, άφησε και εκείνος ανοιχτό το σενάριο του Μαίου, όπως είχε κάνει προ ολίγων ημερών και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Η μάχη των ερμηνειών και το πολιτικό “πόκερ” για το άρθρο 32
Όπως προαναφέρθηκε, στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, βρίσκεται το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα δύο μεγάλα κόμματα να συμφωνούν πως θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις πρόκληση εθνικών εκλογών, αλλά να διαφωνούν ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει αυτό.
Επιπλέον, η αντιπαράθεση επεκτείνεται και στις αρμοδιότητες της παρούσας και της επόμενης Βουλής. Ειδικότερα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η απόφαση της παρούσας Βουλής είναι δεσμευτική και δεν μπορεί η επόμενη Βουλή να αποφασίσει διαφορετικό περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων. Από την πλευρά της, η ΝΔ ανταπαντά ότι η παρούσα Βουλή αποφασίζει μόνο για τις διατάξεις που απαιτούν αναθεώρηση και το ακριβές περιεχόμενο τους αποφασίζεται από την επόμενη Βουλή.
Εν μέσω αυτής της “μάχης των ερμηνειών”, η ΝΔ αποφάσισε να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διευρυμένης πλειοψηφίας που απαιτείται και να μπορεί, όταν και αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, να αλλάξει με 151 ψήφους εκ νέου τον τρόπο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν από τις εκλογές του 2020.
Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου, οι βολές της ΝΔ και οι αιτιάσεις για “fake news”
«Η Νέα Δημοκρατία κάνει πονηριές. Λεει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 34 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151» είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση Γιώργος Κατρούγκαλος για να προσθέσει «μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς ως μη συμβατά».
Αυτή η δήλωση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τις ΝΔ, η οποία ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία για “μπλόκο” στην αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου ακόμη και μέσω… αποχής των κυβερνητικών βουλευτών. “Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία” ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ.
Σε νέα του τοποθέτηση, και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για “fake news”, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν τάχα την απόσυρση προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πληροφορήθηκε με τεράστια έκπληξη ότι η ΝΔ τοποθετήθηκε επί των υποτιθέμενων αυτών δηλώσεων. «Είναι τεράστιο ολίσθημα όταν η ΝΔ δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει διάταξη με την οποία δεν συμφωνεί…..Αντιλαμβάνεστε αν πρόκειται για υπεύθυνη στάση απέναντι στον κοινοβουλευτισμό» είπε.
Πού συμφωνούν και που διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του Συντάγματος φτάνουν τις 149 από τις οποίες μόνον οι οκτώ έχουν την κατ΄ αρχήν στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν διαφορές ουσίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αλλαγής του άρθρου 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και τα δύο κόμματα συμφωνούν ως προς την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει προτείνει προσφυγή στο λαό έπειτα από έξι επιχειρούμενες ψηφοφορίες στη Βουλή (μια ανά μήνα). Η ΝΔ απορρίπτει τη προσφυγή στον λαό. Προτείνει τρείς ψηφοφορίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέγεται ακόμα και από 151 βουλευτές.
Μεγάλες είναι και οι διαφορές αναφορικά με το άρθρο 54 που αφορά την ψήφο του αποδήμου ελληνισμού, αλλά και τον περιβόητο άρθρο 86 που σχετίζεται με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι πρέπει να τροποποιηθεί. Έχουν όμως διαφωνίες για την αναδρομικότητα της ισχύος.
Αντίθετα μικρότερες είναι οι διαφορές σε ότι αφορά το άρθρο για το ακαταδίωκτο των βουλευτών, την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής με την θετική ψήφο της μειοψηφίας και αλλά υποδεέστερα ζητήματα.
Η τακτική των άλλων κομμάτων
Σε ότι αφορά την τακτική των άλλων κομμάτων, Η ΔΗΣΥ θα ψηφίσει στην επικείμενη ψηφοφορία δι ενός και μόνο βουλευτή με στόχο κανένα άρθρο να μην λάβει 180 ψήφους, έτσι ώστε το κόμμα να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στην επόμενη Βουλή.
Το ΚΚΕ θα κινηθεί κατά περίπτωση υποστηρίζοντας πάντως ότι και αυτή η διαδικασία έχει στόχο την ενίσχυση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Κατά περίπτωση θα κινηθεί και η Ένωση Κεντρώων
Με το βλέμμα στις κάλπες
Εν των μεταξύ, η χθεσινή δήλωση του Νίκου Φίλη, στην οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Μάιο, ήρθε να προστεθεί στην περί εκλογολογίας συζήτηση των τελευταίων ημερών. “Εκλογές πρέπει να γίνουν όταν υπάρχει η δυνατότητα χωρίς συγχύσεις να εκφραστεί η λαϊκή βούληση. Φυσικά υπάρχει το όριο της εξάντλησης της τετραετίας αλλά εφόσον υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες μπορεί να είναι και άλλη η ημερομηνία, εννοώ τον Μάιο” είπε, λίγες μόλις ημέρες μετά τις δηλώσεις του Νίκου Βούτση, στις οποίες και εκείνος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης.
Πηγή: thetoc.gr