Ελλάδα

Κοροναϊός: Σε καραντίνα για 14 μέρες οι δύο Ελληνες που επέστρεψαν από την Κίνα

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης, επαναπατρίστηκαν την Κυριακή δύο Έλληνες πολίτες, που βρίσκονταν στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν μαζί με Βρετανούς και άλλους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ειδικά ναυλωμένοαεροπλάνο, από την πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι.

Έφτασαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικόαεροπλάνο, με προορισμό τη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη. Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο. Επιβιβάστηκαν σε ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη γι’ αυτό το σκοπό και προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Παρότι οι δύο Έλληνες πολίτες δεν παρουσιάζουν καμία συμπτωματολογία,μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής και θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες.

Το ευχαριστώ του ΥΠΕΞ για τον επαναπατρισμό 

Στην Ελλάδα επέστρεψαν δύο Έλληνες από την Γουχάν, όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός, σύμφωνα με ενημέρωση και του υπουργείου Εξωτερικών. «Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός δύο Ελλήνων από την Κίνα», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών με σχετική ανάρτησή του στο twitter. «Ευχαριστούμε τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία για την υποστήριξή τους για την ασφαλή επιστροφή τους».

Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν σε στενό συντονισμό με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, καθώς και με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τον επαναπατρισμό των δύο αυτών Ελλήνων, οι οποίοι βρίσκονταν σε περιοχές της Κίνας που τελούν υπό καραντίνα λόγω των κοροναϊού.

Είχε επαναπατριστεί και άλλος Ελληνας 

Στις αρχές Φεβρουαρίου είχε επαναπατριστεί ακόμη ένας Ελληνας που βρισκόταν στην Κίνα.  «Θα μας κρατήσουν σε καραντίνα για 14 μέρες», είχε δηλώσει ο Ελληνας που επέστρεψε με ειδική πτήση από την κινεζική πόλη. «Θα με κρατήσουν εδώ για 14 μέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω, αλλά όταν μπορέσω να φύγω το σχέδιο μου είναι να έρθω στην Αθήνα. Δεν έχω κανένα σύμπτωμα αλλά θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως σε καραντίνα. Καλύτερα αυτό από το να μέναμε στη Γουχάν. Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου είναι οκτώ μηνών έγκυος, δεν μπορούσαμε να κάτσουμε παραπάνω. Αν δεν είχαμε τους Ελληνες διπλωμάτες να μας βοηθήσουν θα ήμουν ακόμα εκεί με τη γυναίκα μου η οποία είναι οκτώ μηνών και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση, έπρεπε να φύγουμε γρήγορα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ελπίδες από την ίαση νεαρής

Την ίδια ώρα, μία 38χρονη, η οποία είχε ταξιδέψει μαζί με τον μέχρι στιγμής ασθενή που νόησε και πέθανε από τον κοροναϊό, εκτός Κίνας και Χονγκ – Κονγκ, δεν παρουσιάζει πλέον τα συμπτώματα του φονικού ιού, όπως έκαναν γνωστό οι γιατροί.

Το τελευταίο τεστ, στο οποίο υπεβλήθη η 38χρονη στις 6 Φεβρουαρίου βγήκε αρνητικό, και ήταν το δεύτερο κατά σειρά τέτοιο, όπως απαιτείται, προκειμένου να επιτραπεί στον ασθενή να πάρει εξιτήριο. «Αυτό αποδεικνύει, ότι ο νέος κοροναϊός δεν είναι καθολικά θανάσιμος και ότι η θεραπεία είναι πιο πιθανή από τον θάνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Εντσελ Σαλβάνα, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου των Φιλιππίνων. «Παρακαλούμε να μην πανικοβάλλεστε και να μην διασπείρετε ψευδείς ειδήσεις», σημείωσε.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων προσπαθεί να διαχειριστεί τους φόβους της κοινής γνώμης για την επιστροφή 30 πολιτών της, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Και οι 30 έφθασαν με πτήση τσάρτερ το πρωί της Κυριακής και μεταφέρθηκαν σε μία απομονωμένη εγκατάσταση κοντά στη Μανίλα, όπου θα παραμείνουν σε 14ήμερη καραντίνα.

Οι Φιλιππίνες έχουν μέχρι στιγμής αναφέρει τρία κρούσματα κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός θανατηφόρου. Εκτός της 38χρονης, στις Φιλιππίνες, υπήρξαν δύο ακόμη περιπτώσεις: Η πρώτη αφορούσε μία κοπέλα που ταξίδευε μαζί με τον 44χρονο από την Γουχάν (κατά πληροφορίες τον σύντροφό της) που κατέληξε από τον ιό την 1η Φεβρουαρίου. Είναι το μόνο θανατηφόρο κρούσμα με αιτία τον κοροναϊό εκτός των συνόρων Κίνας και Χονγκ Κονγκ.

Στη δεύτερη εξ αυτών μία 60χρονη επίσης προερχόμενη από τη Γουχάν, έφυγε από τη χώρα ως ιαθείσα, αλλά τα αποτελέσματα του δεύτερου τεστ υπήρξαν θετικά. Η επιδημία του νέου κοροναϊού έχει προκαλέσει το θάνατο 803 ανθρώπων μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ξεπερνώντας έτσι τον αριθμό των νεκρών που καταγράφηκαν παγκοσμίως από τον SARS την περίοδο 2002-2003, με βάση τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι κινεζικές αρχές.

Πηγή: ethnos.gr