Διαβουλεύσεις, συναντήσεις και συσκέψεις ανάµεσα στο κυβερνητικό επιτελείο και τους επικεφαλής των συστηµικών τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασµό, προκειµένου να γεφυρωθεί το µεταξύ τους χάσµα, ξεκινούν από σήµερα, καθώς διανύουµε την εβδοµάδα των µεγάλων αποφάσεων για τα κόκκινα δάνεια.
Σήµερα, σύµφωνα µε πληροφορίες, αναµένεται να υπάρξει συνάντηση των CEO των συστηµικών τραπεζών µε τους αρµόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για το θέµα. Οι τραπεζίτες θα ενηµερωθούν για το νέο πλαίσιο και θα παρουσιάσουν το δικό τους σχέδιο, το οποίο έχει εκπονήσει τοNPLForum της Ενωσης Τραπεζών.
Το σχέδιο νόµου πρέπει να παρουσιαστεί στους θεσµούς µέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε να νοµοθετηθεί µέχρι το τέλος του µήνα, όπως είναι η πρόθεση της κυβέρνησης.
Δύο είναι οι βασικοί άξονες στο νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόµο Κατσέλη, σύµφωνα µε πληροφορίες.
Συγκεκριµένα:
- Στον νέο νόµο θα µπορούν να ενταχθούν δανειολήπτες µε κόκκινα δάνεια που έχουν ενέχυρο πρώτη κατοικία αντικειµενικής αξίας µέχρι 250.000 ευρώ και µε ετήσιο εισόδηµα µέχρι 35.000 ευρώ.
- Δικαίωµα στην επιδότηση της δόσης -κατά το 1/3- στα πρότυπα του κυπριακού µοντέλου «Εστία» θα έχουν µόνο εκείνοι οι δανειολήπτες µε «κόκκινο» στεγαστικό, για πρώτη κατοικία αντικειµενικής αξίας µέχρι 100.000 ευρώ και µε ετήσιο εισόδηµα µέχρι 20.000 ευρώ.
Ωστόσο οι δανειολήπτες θα πρέπει να είναι απολύτως συνεπείς στις πληρωµές των νέων δόσεων, διαφορετικά θα χάνουν την προστασία. Στο θέµα αναφέρθηκε την περασµένη Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης Γιάννης ∆ραγασάκης, µιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Ιωνία, σηµειώνοντας πως θα υπάρξει επέκταση της προστασίας και σε άλλες κατηγορίες δανειοληπτών που µέχρι τώρα δεν περιλαµβάνονται.
Οπως είπε, το νέο πλαίσιο θα προβλέπει «κούρεµα», µειωµένο επιτόκιο, επιδότηση της δόσης και µεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωµής, ώστε ο δανειολήπτης να πληρώνει µικρότερη δόση για το δάνειό του.
Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες επιµένουνότι η προστασία θα πρέπει να αφορά µόνο τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και όχι όλα τα δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία. Αυτή είναι και η µεγαλύτερη διαφωνία ανάµεσα στις δύο πλευρές.
«Αγκάθι» το όριο
Και ενώ για τους τραπεζίτες το όριο προστασίας θα πρέπει να ξεκινά από τα 80.000 ευρώ και να φτάνει µέχρι τα 120.000 ευρώ (ανάλογα µε την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη), είναι διατεθειµένοι να «ανέβουν» στα 150.000 ευρώ, αν το πλαίσιο αφορά αµιγώς στεγαστικά δάνεια.
Στο µεταξύ «τρέχουν» και τα σχέδια του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τραπέζης της Ελλάδος. Το σχέδιο της ΤτΕ προβλέπει τη µεταβίβαση 40 δισ. ευρώπροβληµατικών δανείων σε Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (SPV), µε «προίκα» 7,4 δισ. από τον αναβαλλόµενο φόρο. Το σχέδιο παρουσιάζεται σήµερα και αύριο σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.
Η πρόταση του ΤΧΣ προβλέπει τηµεταφορά κόκκινων δανείων ύψους 15-20 δισ. ευρώ σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Schemes) που θα συστήσουν οι τράπεζες.
Πηγή: ethnos.gr