Ελλάδα

Νέα κοινοβουλευτικά ήθη και πολιτικό σύστημα σε νευρική κρίση

Μπροστά σε ένα πρωτοφανές πολιτικό σκηνικό βρίσκονται οι πολίτες. Πρωτοφανές, όχι με την καλή έννοια του όρου. Σκληρή πόλωση, άγριες αντιπαραθέσεις για όλα τα θέματα εσωτερικής ή εξωτερικής επικαιρότητας, νέα κοινοβουλευτικά ήθη με ad hoc κυβερνητικές πλειοψηφίες, ονομαστικές ψηφοφορίες σε κάθε νομοθέτημα, παραιτήσεις που εξαγγέλλονται αλλά μετατίθενται για να μην διαλυθούν κοινοβουλευτικές ομάδες, δημοσιοποίηση ηχητικών εγγραφών από πολιτικά συμβούλια κομμάτων και απειλές για δικαστικές προσφυγές, ρητορικές εξάρσεις “απασφαλισμένων” πρώην συντρόφων και ασκήσεις εσωτερικής ισορροπίας ανάμεσα σε δύσκολα συμβιβάσιμες εσωτερικές πολιτικές γραμμές.

Από την αναζήτηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη “διάσωση” του Καμμένου

Το “διαζύγιο” με τους ΑΝΕΛ και η υπερψήφιση της πρόσφατης πρότασης εμπιστοσύνης από ανεξάρτητους και βουλευτές άλλων κομμάτων προκάλεσε δύο σοβαρές πολιτικά συνέπειες που προβληματίζουν το Μαξίμου.

1) Η εξίσωση της “γκαζόζας”

Η πρώτη δεν είναι άλλη από το πρωτόγνωρο κοινοβουλευτικό “βραχυκύκλωμα”  που αποκάλυψε η υπόθεση με τις “γκαζόζες”. Η πάγια τακτική υπερψήφισης των νομοσχεδίων στη Βουλή ήταν δια της τοποθέτησης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. Δεδομένου δε ότι η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών καλυπτόταν από τον αριθμό των βουλευτών του κόμματος ή των κομμάτων που απάρτιζαν την εκάστοτε κυβέρνηση τα πράγματα ήταν σχετικά απλά. Όλα, ωστόσο, άλλαξαν μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, αφού η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απαριθμεί 145 βουλευτές και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν έχουν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι από τούδε και στο εξής η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να διενεργεί ονομαστική ψηφοφορία για κάθε νομοθέτημα που θα φέρνει στη Βουλή. Πλην ίσως εκείνων που αφορούν την θετική ατζέντα (ελαφρύνσεις, ρυθμίσεις που αφορούν διευκολύνσεις, κ.α.) τα οποία είναι πιθανόν να υποστηριχθούν και από άλλα κόμματα.

Όπως είναι προφανές, το ζήτημα δεν είναι μόνο κοινοβουλευτικό αλλά βαθιά πολιτικό, καθώς ουσιαστικά η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβεβαιώνει σε κάθε νομοθέτημα την ύπαρξη κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται πιθανές λύσεις στο πρόβλημα, καθώς η συγκεκριμένη κατάσταση δημιουργεί μια εστία εύκολης πολιτικής κριτικής από την αντιπολίτευση. Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι η προώθηση ρύθμισης που θα επιτρέπει στους ανεξάρτητους βουλευτές να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

Ένα ακόμη ερώτημα είναι εάν στις λύσεις αυτές περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπερκεραστούν τα προβλήματα που δημιουργεί η διαμορφωθείσα κατάσταση. Μια φράση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση (“προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής”) ερμηνεύεται από πολλούς ως προμήνυμα νέων προσχωρήσεων.

2) Η “διάσωση” του στρατιώτη Καμμένου 

Το δεύτερο μεγάλο θέμα ακούει στο όνομα “Πάνος Καμμένος”. Ο πρώην “σύντροφος” στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει εξελιχθεί πλέον σε σφοδρό πολέμιο, ο οποίος βάλλει νυχθημερόν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, εκτοξεύει απειλές ότι θα υπάρξει “πόλεμος” εάν τελικώς η ΚΟ του κόμματός του διαλυθεί, ενώ δεν διστάζει να προχωρήσει ακόμη σε κοινοβουλευτικά “καψόνια” όπως μαρτυρά το περιστατικό με την γκαζόζα.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, το Μέγαρο Μαξίμου από τη μία εμφανίζεται διστακτικό στο να σηκώσει το “γάντι”, ενώ από την άλλη φαίνεται να έχει σε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο “διάσωσης” του Καμμένου, προκειμένου να αποφευχθεί η συνέχιση της έντασης.

Έτσι, την Παρασκευή, μετά από παρέμβαση του Νίκου Βούτση, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανέβαλε την προαναγγελθείσα παραίτησή του προκειμένου, όπως είπε, να ψηφίσει το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ανέβαλε όμως έτσι μέχρι… νεωτέρας και τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Την ίδια στιγμή, ο κ. Βούτσης συγκάλεσε συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής για τη Δευτέρα, όπου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να συζητηθούν και προτάσεις για την τροποποίηση του Κανονισμού που θα αφορούν το συγκεκριμένο θέμα. Απομένει να φανεί εάν η τροποποίηση αυτή θα αφορά τη διατήρηση της ΚΟ των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού ή τη διατήρηση των προνομίων του πολιτικού αρχηγού για τους κ.κ. Καμμένο και Θεοδωράκη παρά τη διάλυση (συντελεσθείσα για τον έναν, επικείμενη για τον άλλο) κοινοβουλευτικών ομάδων.

Οι δύο γραμμές της ΝΔ και οι ασκήσεις ισορροπίας 

Εν τω μεταξύ, στην αξιωματική αντιπολίτευση οι πρόσφατες τοποθετήσεις των δύο πρώην αρχηγών του κόμματος για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών (δήλωση Καραμανλή και ομιλία Σαμαρά στη Βουλή) δεν αποτελούν παρά το σύμπτωμα μιας υποβόσκουσας εύθραυστης εσωτερικής ισορροπίας στο κόμμα ανάμεσα σε εκείνους που επιθυμούν μια πιο μετριοπαθή πολιτική τοποθέτηση και στόχευση στο χώρο του Κέντρου και σε εκείνους που εκτιμούν ότι η μάχη των εκλογών θα κερδηθεί εάν το κόμμα οχυρωθεί από τις διαρροές προς τα Δεξιά. Υπενθυμίζεται ότι ενώ ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ του αποκλεισμού οποιαδήποτε σύνθετης ονομασίας η οποία θα περιείχε τον όρο “Μακεδονία”, ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε των όσων είχαν αποφασιστεί στη συμφωνία του Βουκουρεστίου, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις «erga omnes», ξεκαθαρίζοντας όμως πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το παρ’ολίγον “θερμό επεισόδιο” ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Λευτέρη Αυγενάκη. Την περασμένη Κυριακή, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά”, ο Νίκος Δένδιας είχε πει μεταξύ άλλων: “Δεν είμαστε  γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές  κραυγές και λαϊκισμούς. Αυτή η γραμμή της Κεντροδεξιάς πράγματι δεν αποτυπώθηκε σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου υπάρχουν κι άλλες τάσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Προσπαθούμε να είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα όμως υπάρχουν όρια”. Οι δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ που χαρακτήρισε “ατυχή” τα όσα είπε ο κ. Δένδιας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του τελευταίου ο οποίος ζήτησε από τον πρώτο να ανασκευάσει, όπως και έκανε. Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις διαφορετικές απόψεις και να κρατήσει ίσες αποστάσεις, κάτι που πολλές φορές τον καθιστά ευάλωτο στην κριτική του Μεγάρου Μαξίμου.

Την Παρασκευή, ωστόσο, και με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για “εκβιαζόμενο πρωθυπουργό” και να προσθέτει πως “η πλειοψηφία της γκαζόζας δεν είναι απλά ένα ανέκδοτο, ένα έξυπνο χάσταγκ στο twitter.  Είναι μια κατάντια για μια χώρα με μακρά κοινοβουλευτική παράδοση”. Την ίδια στιγμή, ανοιχτά όλα τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της ΝΔ άφηναν πηγές από την Πειραιώς, λέγοντας τα εξής: “Είναι εύλογα τα δημοσιογραφικά σενάρια για πρόταση μομφής στον πρόεδρο της Βουλής, καθώς ο κ. Βούτσης οικειοθελώς υποβίβασε τον εαυτό του σε ρόλο ικέτη του κ. Παπαχριστόπουλου, μήπως και διασώσει την κυβέρνηση Τσίπρα. Ως γνωστόν, ωστόσο, οι προτάσεις δυσπιστίας δεν προαναγγέλλονται, ακόμη και έναντι μια κυβέρνησης που το τέλος της έχει πια προαναγγελθεί”.

Οι αποχωρήσεις και η επιχείρηση ανασύνταξης του ΚΙΝΑΛ

Την ίδια στιγμή, οι “φουρτούνες των Πρεσπών” και η σταθερή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Μεγάρου Μαξίμου να καταλάβουν πολιτικά τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς προκαλούν αναταράξεις και προβληματισμό στις τάξεις του ΚΙΝΑΛ. Μετά τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να ανασχέσει τις αναταράξεις αυτές με ασκήσεις ισορροπίας και κινήσεις συσπείρωσης δυνάμεων. Πρώτος σταθμός στην επιχείρηση ανασύνταξης είναι το επικείμενο συνέδριο στις 30 και 31 Μαρτίου όπου αναμένεται η ενοποίηση του κινήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου είχαν συνάντηση διάρκειας δύο ωρών την Πέμπτη, στο σπίτι της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στη Βούλα και σύμφωνα με πληροφορίες είχε κανονισθεί να γίνει μόλις ο κ. Παπανδρέου επέστρεφε από το εξωτερικό.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα του πώς θα τοποθετηθούν τα κορυφαία στελέχη στα ψηφοδέλτια, ενώ δεν έμειναν ασχολίαστες οι πρόσφατες αποχωρήσεις μελών με την αιτίαση ότι το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να αποκτήσει σαφές προοδευτικό στίγμα. “Οι τεθλιμμένοι συγγενείς και φίλοι των κομμένων από τα ψηφοδέλτια μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν είναι καν μέλη του Κινήματος Αλλαγής, παρουσιάζονται ως λίστα… αναχωρητών για δήθεν πολιτικούς λόγους. Καλά σαράντα παιδιά…” ανέφερε σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης.

Από κυβερνητικός συνεταίρος … σφοδρός πολέμιος

Σε κατάσταση… “απασφαλισμένης χειροβομβίδας” βρίσκεται ο Πάνος Καμμένος την τελευταία περίοδο μετά την αποχώρησή του απο την κυβέρνηση, καθώς επιτίθεται επί καθημερινής βάσεως εναντίον των πρώην “συντρόφων” του στην κυβέρνηση και προσωπικά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή, δεν διστάζει να στείλει βουλευτές του για… “γκαζόζα” προκειμένου να κάνει αισθητή την απουσία του από την κυβέρνηση.

Ο κ. Καμμένος την Παρασκευή βρέθηκε ένα βήμα από το να χάσει ακόμη και τα προνόμια του αρχηγού κόμματος στη Βουλή, ωστόσο την τελευταία στιγμή και με την παρέμβαση του κ. Βούτση, ο κ. Παπαχριστόπουλος ανέβαλε την παραίτησή του και έδωσε το “φιλί της ζωής” στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ο κ. Καμμένος έχει αφήσει σοβαρές αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικών στελεχών σε μια σειρά από θέματα, μιλώντας παρεμβάσεις συμβούλων του πρωθυπουργού σε δικαστές, για παρασκηνιακές συμφωνίες που αφορούν το θέμα των “Πρεσπών”, για κομματικές κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις και για σχέσεις με τον Ρουβίκωνα.

Τέλος, το βράδυ της Παρασκευής, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ προανήγγειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου μετά την αλλαγή στάσης του σχετικά με την παραίτηση του. “Ας έρθουν να μου πουν μετά ότι δεν έχουμε κοινοβουλευτική ομάδα” φέρεται να είπε σε αιχμή που στρέφονταν κατά του προέδρου της Βουλής, τον οποίο άλλωστε έχει κατηγορήσει ως ενορχηστρωτή της διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Στη φόρα ακόμη και… ηχητικά στο Ποτάμι

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως βρίσκεται η κατάσταση στο Ποτάμι, μετά τις αποχωρήσεις Αμυρά και Ψαριανού που έφεραν και τη διάλυση της ΚΟ του κόμματος. Οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν, καθώς και οι ρητορικές βολές τόσο μεταξύ πρώην “συντρόφων” όσο και μεταξύ του Ποταμιού και της ΝΔ. Τελευταίο επεισόδιο στο πολιτικό αυτό σίριαλ, τα ηχητικά ντοκουμέντοα που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω twitter από μέλος του Ποταμιού και η αντιπαράθεση που ακολούθησε.

Σχολιάζοντας πάντως τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να επιδιώκει αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής έτσι ώστε να διατηρηθούν οι ΚΟ των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε: “Κοινοβουλευτικές ομάδες με 2 και 3 βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν. Όπως δεν μπορεί να συγκροτούνται Κ.Ο. με δανεικούς βουλευτές. Ξεκάθαρα λόγια. Το Ποτάμι έχει αρχές. Δεν τις θυσιάζει ούτε στα μικρά ούτε στα μείζονα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη”.

 

Πηγή: thetoc.gr