Ελλάδα

Πώς θα γλιτώστε τα πρόστιμα για αυθαίρετα και λάθος τ.μ.

Πολιτική «μαστιγίου και καρότου» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Με νομοθετική διάταξη που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αποτελεί ήδη νόμο του κράτους, όλοι αποκτούν το δικαίωμα να δηλώσουν στους δήμους χωρικής αρμοδιότητας των ακινήτων τους, την πραγματική επιφάνεια και με αυτό τον τρόπο να απαλλαγούν και από πρόστιμα, και από προσαυξήσεις αλλά και από αναδρομικές διεκδικήσεις που μπορούσαν να πάνε πίσω στο χρόνο τουλάχιστον για μια 5ετία.

Η λέξη «τουλάχιστον» χρησιμοποιείται διότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, επιτρέπει στους δήμους να πηγαίνουν και πιο στον χρόνο. Ειδικά για την τακτοποίηση των αυθαίρετων τετραγωνικών, χρονιά ορόσημο είναι το 2011 καθώς υπάρχει πλέον δήλωση του ιδιοκτήτη (μέσω της τακτοποίησης) ότι η αυθαιρεσία στην επιφάνεια του ακινήτου υπήρχε ήδη από τότε. Αυτό και μόνο έδινε το δικαίωμα στους δήμους, να διεκδικούν χρήματα από δημοτικά τέλη, ακόμη και για 8 χρόνια.

Το «παράθυρο ευκαιρίας» θα παραμείνει ανοικτό μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2020. Εκτός όμως από το «καρότο», υπάρχει και το μαστίγιο: Μετά τον Μάρτιο, οι διαφορές στην επιφάνεια των ακινήτων –τα τετραγωνικά που οι πολίτες έχουν «κρύψει» από τους δήμους δηλαδή ώστε να αποφεύγουν τα δημοτικά τέλη- θα εντοπίζονται μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που θα κάνουν οι δημοτικές αρχές με την ΑΑΔΕ αποκτώντας πρόσβαση στα στοιχεία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Το Δημόσιο, φιλοδοξεί να εισπράξει πάνω από 140 εκατ. ευρώ μέσα στο 2020 από τη διαδικασία αποκάλυψης των κρυμμένων τετραγωνικών τα οποία είναι πολλά λόγω «τακτοποιήσεων». Από το 2011 και μετά που «τρέχουν» οι νόμοι τακτοποίησης αυθαιρεσιών, εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας προστέθηκαν στους κύριους χώρους χωρίς όμως να γίνει η σχετική δήλωση στους δήμους. Για όλα αυτά τα τετραγωνικά, από την 1/1/2020 θα αρχίσουν να επιβάλλονται δημοτικά τέλη ενώ όσοι αποφύγουν το «προσκλητήριο» του Μαρτίου, θα έρχονται αντιμέτωποι και με πρόστιμα και με προσαυξήσεις και με αναδρομικές διεκδικήσεις δημοτικών τελών.

Η πλήρης νομοθετική ρύθμιση όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή έχει ως εξής: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισµό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισµού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθµού, µπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία µέχρι 31.3.2020, χωρίς την επιβολή προστίµων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούµενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1η.1.2020». Το βασικό ποσό από το οποίο γλιτώνουν οι πολίτες με αυτή τη ρύθμιση είναι τα δημοτικά τέλη δηλαδή τέλη καθαριότητας και φωτισμού όπως επίσης και από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το οποίο επίσης εισπράττεται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Στο υπουργείο Εσωτερικών προτίμησαν να εισπράξουν τα πρόσθετα έσοδα πείθοντας τους πολίτες να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά και να πληρώνουν από εδώ και στο εξής, παρά να τους απειλούν με πρόστιμα που απλώς θα απομάκρυναν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια ενημερωμένη βάση δεδομένων με τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της την νομοθετική ρύθμιση και καλεί τους ιδιοκτήτες να συμμετέχουν. Επίσης, υπενθυμίζει ότι στο τέλος του έτους, λήγει και η δεύτερη ευνοϊκή ρύθμιση που επιτρέπει την απαλλαγή από τέλη για τους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Η ρύθμιση αυτή έχει ως εξής:

«Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητο, του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και το οποίο, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, δεν χρησιμοποιούταν κατά το διάστημα αναφοράς, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους. Η υπεύθυνη δήλωση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31.12.2019. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται».

 

Πηγή: thetoc.gr