Εν αναμονή των ανακοινώσεων για την κατανομή των πανεπιστημιακών τμημάτων στα τέσσερα επιστημονικά πεδία του μηχανογραφικού δελτίου βρίσκονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2020, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει ξεπεράσει τις προθεσμίες που το ίδιο έθεσε. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν εάν θα υπάρξουν αλλαγές στα μαθήματα που «ξεκλειδώνουν» την πρόσβαση για συγκεκριμένες σχολές.
Ειδικότερα, στον νόμο για το νέο εξεταστικό σύστημα, που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου, ορίστηκε ότι η κατανομή των τμημάτων ανά επιστημονικό πεδίο θα γίνεται μέχρι τα τέλη Μαΐου. Κατ’ εξαίρεση, για τους φετινούς υποψηφίους ο νόμος όρισε την προθεσμία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τη διάταξη που κατήργησε τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης, μετέθεσε την προθεσμία κατανομής των τμημάτων ΑΕΙ στα επιστημονικά πεδία έως τα τέλη Οκτωβρίου. Ακόμη δεν έχει γίνει η κατανομή αλλά και η δημοσιοποίησή τους.
Επίσης, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο εκπαιδευτικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, η σημασία της κατανομής των τμημάτων ΑΕΙ ανά επιστημονικό πεδίο κρύβεται στις, για κάποιους, κρίσιμες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα:
• Εως πέρυσι οι αστυνομικές σχολές περιλαμβάνονταν στο 1ο (ανθρωπιστικές επιστήμες), στο 2ο (θετικές) και στο 4ο (οικονομικά-διοίκηση) επιστημονικό πεδίο. Οι υποψήφιοι του 3ου (υγείας) για να μπορέσουν να τις δηλώσουν, επέλεγαν να εξεταστούν στα μαθηματικά, ως πέμπτο μάθημα. (Σημ.: οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά σε τέσσερα μαθήματα). Φέτος, οι υποψήφιοι όλων των πεδίων θα εξετάζονται μόνο στα τέσσερα μαθήματα χωρίς την επιλογή πέμπτου. Αρα, οι υποψήφιοι του 3ου πεδίου θα χάσουν τη πρόσβαση στις αστυνομικές σχολές;
• Τα τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ανήκουν στο 2ο και στο 4ο πεδίο. Ωστόσο, στο αναλυτικό πρόγραμμά τους έχουν πολλά μαθήματα που σχετίζονται με τη Φυσική, η οποία δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των τεσσάρων μαθημάτων που εξετάζονται για το 4ο πεδίο. Αρα, τα τμήματα δεν θα συμπεριληφθούν από φέτος στο 4ο πεδίο;
Δεν είναι γνωστά, επίσης, τα ειδικά μαθήματα που θα απαιτηθούν για την εισαγωγή σε σχολές που απαιτούν σχετική εξέταση. Το μόνο που αναφέρει ο νόμος είναι ότι ο υποψήφιος πρέπει να έχει γράψει πάνω από τη βάση σε κάθε ειδικό μάθημα, πράγμα που ισχύει χρόνια τώρα.
Επίσης, άγνωστος είναι ο τρόπος απόκτησης του απολυτηρίου Λυκείου. Ο νόμος δεν αναφέρει κάτι σχετικό, παρότι ο κ. Γαβρόγλου είχε εξαγγείλει περιφερειακές εξετάσεις στα τέσσερα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου.
Συνολικά, ο νόμος Γαβρόγλου προβλέπει την υπογραφή 17 υπουργικών αποφάσεων για να εφαρμοστεί, εκ των οποίων έως τώρα δεν έχει εκδοθεί καμία.
Πηγή: Καθημερινή Έντυπη Έκδοση