Στον αστερισμό του νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας εξακολουθεί να κινείται η εγχώρια πολιτική σκηνή, αν και οι τελευταίες εξελίξεις λόγω του θανάτου του Σουλειμανί από τις ΗΠΑ έχουν αφήσει βαρύ στίγμα στην επικαιρότητα.
Πολιτικοί αναλυτές δεν απέκλειαν το ζήτημα να τεθεί και στο περιθώριο των αυριανών συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που γίνεται προκειμένου να τους ενημερώσει για το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει μια πρώτη βολιδοσκόπηση σε σχέση με την «εκκρεμότητα». Υποτίθεται, άλλωστε, ότι σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει αν δεν έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις, να βρίσκεται πολύ κοντά στην επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει τα καθήκοντα του πρώτου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, αφού θα κατέληγε στην πρόταση του κατά την διάρκεια των διακοπών του στα βουνά.
Παρ΄ ταύτα τα ονόματα, αλλά και τα σενάρια για το πώς θα κινηθούν τα πολιτικά κόμματα δίνουν και παίρνουν.
Κεντρικούς ρόλους στην ονοματολογία έχουν πάρει γυναίκες , καθώς είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιθυμούσε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι για πρώτη φορά μια γυναικεία προσωπικότητα που θα τύχει μεγάλης αποδοχής τόσο από τον κόσμο όσο και από τη Βουλή που θα επικυρώσει την επιλογή του.
Μέχρι τώρα έχουν ακουστεί τα ακόλουθα ονόματα.
Μαρία Δαμανάκη: Για την πρώην επίτροπο έχει εκφραστεί θετικά και το ΚΙΝΑΛ. Την ίδια στιγμή πάντως θα παραμείνει ερώτημα έως και την ύστατη ώρα αν η επιλογή αυτή θα στηριχθεί από ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης αντιδρούν (προς ώρας) στην προοπτική αυτή, και επιμένουν να στηρίζουν τον Προκόπη Παυλόπουλου και για δεύτερη θητεία.
Άννα Διαμαντοπούλου: Πρόκειται για μια ακόμα πρόταση με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να δει θετικά και το ΚΙΝΑΛ και τελικά να στοιχηθεί πίσω από τη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και οι δύο, σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, λόγω του κύρους που διαθέτουν, θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα, ιδίως την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε.
Μαρία Ευθυμίου: Το όνομα της ακαδημαικού φιγουράρει εδώ και καιρό σε δημοσιεύματα και ρεπορτάζ. Και αυτή κάνει «γκελ» σε κοινό με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά, αλλά τα όσα συμβαίνουν τόσο σε εθνικό επίπεδο (ελληνοτουρκικά) όσο βέβαια και σε διεθνές μειώνουν την προοπτική να είναι ο διάδοχος του σημερινού Προέδρου.
Μαριέττα Γιαννάκου: Διαθέτει κύρος, έχει περάσει από πολλές θέσεις ενώ χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Πρόκειται όμως για μια επιλογή που δύσκολα θα στηρίξει το ΚΙΝΑΛ καθώς η Φώφη Γεννηματά επιμένει ότι ο νέος ΠτΔ θα πρέπει να διαθέτει κεντροαριστερά χαρακτηριστικά για να στηριχθεί και από το κόμμα της.
Γιάννα Αγγελοπούλου: Η ανάληψη της προεδρίας της επιτροπής για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, απομάκρυνε την προοπτική να είναι η πρώην ισχυρή κυρία της επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αρνητική για την πλειοψηφία των προαναφερόμενων επιλογών. Ερώτημα παραμένει τι θα έκανε αν τελικά ο Πρωθυπουργός κατέληγε στην Γιάννα Αγγελοπούλου η οποία στο παρελθόν είχε στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα ονόματα:
Προκόπης Παυλόπουλος: Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στηρίζει διακαώς ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποιοι από τους Καραμανλικούς βουλευτές της ΝΔ. Όσο για τον πρωθυπουργό θα είναι πολύ δύσκολο να τον προτείνει για δεύτερη θητεία αφού θα πρέπει πρώτα από όλα να εξηγήσει την επιλογή του, αφού όπως έχει ομολογήσει ο ίδιος, δεν τον στήριξε το 2015.
Αντώνης Σαμαράς: Ο πρώην πρωθυπουργός στηρίχθηκε από βουλευτές της ΝΔ.
Γιώργος Παπανδρέου: Το όνομα του είχε «παίξει» για λίγο, όχι πάντως ως πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία μεταξύ των άλλων συμμετείχαν και πρώην Παπανδρεικά στελέχη. Ο ίδιος είχε πάρει βέβαια αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Υπέρ του τελευταίου, αλλά και των Κώστα Σημίτη, Ευάγγελου Βενιζέλου είχε ταχθεί η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας ότι πληρούν όλες τις προυποθέσεις για τη θέση αυτή, επειδή έβαλαν πλάτη στα δύσκολα για τη χώρα.
Σταύρος Δήμας: Επρόκειτο για την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά το 2014. Το όνομα του επανήλθε στην επικαιρότητα τελευταία λόγω των θέσεων που κατείχε (Ευρωπαίος επίτροπος) και των γνωριμιών που διαθέτει.
Λουκάς Παπαδήμος: Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός έχει λαμπρό βιογραφικό και είναι αλήθεια ότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις Βρυξέλλες. Μεταξύ των θέσεων που έχει αναλάβει στο παρελθόν είναι εκείνη και του αντιπροέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τα αδιαμφισβήτητα προσόντα του είναι για πολλούς «κόκκινο πανί» αφού τον ταυτίζουν με τις αγορές και το τραπεζικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδήμος είναι θύμα τρομοκρατικής επίθεσης.
Σε δημοσιεύματα έχουν «παίξει» επίσης και τα ονόματα των Νίκου Αλιβιζάτου και Παναγιώτη Πικραμένου.
Πηγή: thetoc.gr