Ελλάδα

Σωτ. Τσιόδρας: 40 νέα κρούσματα, 4 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Σαράντα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. ανακοίνωσε την Παρασκευή ο αρμόδιος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως τα 35 εξ αυτών σχετίζονται με συρροή γνωστών κρουσμάτων.

Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 2.810.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκαν τέσσερις θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 160.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 23 ασθενείς, ενώ 90 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.

«Ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί»

Ο κ. Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων σε ευπαθείς όμάδες, όπως σε οικισμούς Ρομά. «Οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ευνοούνται. Ο ιός κερδίζει έδαφος. Δεν έχει εξαφανιστεί. Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οικισμοί Ρομά απαιτούν ειδική διαχείριση», ανέφερε, προσθέτοντας: «Κρατήσαμε την κυκλοφορία του ιού σε χαμηλά επίπεδα και σιγά-σιγά σβήνει, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί»

Για τα τεστ αντισωμάτων

Σχετικά με τη χρήση τεστ αντισωμάτων, υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση. «Στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδή αποτελέσματα. Δεν συγκρίνονται με τα μοριακά τεστ».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη χρήση εμβολίων κατά προτεραιότητα. Όπως ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικές ανισότητες, όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά στον νέο ιό. Δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εμβόλιο».

 

Πηγή: kathimerini.gr