Ελλάδα

Τα στοιχήματα Μητσοτάκη: Ατζέντα εξαμήνου για καθαρή τετραετία

Μπορεί η αρχή να είναι το ήμισυ του παντός κατά τη θυμόσοφη λαϊκή ρήση, ωστόσο για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2020 αντιμετωπίζεται ως ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο έτος, καθώς οι εξελίξεις, ιδίως κατά το πρώτο εξάμηνο, εκτιμάται ότι θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την… υπολειπόμενη τετραετία, προσδιορίζοντας πιθανώς ακόμη και το προσδόκιμο ζωής του κυβερνητικού σχηματισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ικανοποίησή του για μια σειρά από εμβληματικές προεκλογικές δεσμεύσεις, εκπληρωθείσες εμπροσθοβαρώς εντός των πρώτων μηνών της «γαλάζιας» διακυβέρνησης.

Από τη μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις (από το 28% στο 24% και από το 10% στο 5% για τα μερίσματα) και σε φυσικά πρόσωπα (μείωση εισαγωγικού συντελεστή για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ), τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της έγκρισης του αναπτυξιακού νόμου, το «ξεπάγωμα» εμβληματικών επενδυτικών σχεδίων, όπως το Ελληνικό, το λιμάνι του Πειραιά και οι Σκουριές στη Χαλκιδική, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας έως την ενίσχυση και τη συνταγματοποίηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, το πλαίσιο για τη θωράκιση των εργασιακών σχέσεων, το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, τον νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απονομή ασύλου και αρκετές άλλες παρεμβάσεις.

Εχει απόλυτη συναίσθηση πως τα «στοιχήματα» που καλείται να κερδίσει το νέο έτος πρόκειται να προδιαγράψουν τα χρονικά όρια της παρούσας θητείας του αλλά και τα πολιτικά όρια των παρεμβάσεων σε κάθε πεδίο της δημόσιας σφαίρας.

Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, τα ορόσημα της ελληνικής οικονομίας, η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και η κατάργηση της απλής αναλογικής αξιολογούνται ως οι σημαντικότεροι από τους 12 μεγάλους στόχους που αναμένεται να κρίνουν την πορεία της χώρας και κατ’ επέκταση την εξέλιξη της διακυβέρνησης Μητσοτάκη τα επόμενα χρόνια, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν, όπως λένε χαρακτηριστικά, πως η… περίοδος χάριτος παρήλθε μαζί με το 2019. Το 2020 αναμένεται να φανεί, εξάλλου, κατά πόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατορθώσει να διευρύνει αμφίπλευρα την πολιτική επιρροή του αλλά και την απήχηση της ΝΔ, ήτοι να εμπεδώσει την πολιτική κυριαρχία του, όπως αυτή θεμελιώθηκε μέσω των αλλεπάλληλων εκλογικών νικών στο τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, η στρατηγική ανάσχεσης της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας, μέσω της ενίσχυσης των διπλωματικών ερεισμάτων της Ελλάδος τόσο σε χώρες της ευρύτερης περιοχής όσο και στους σημαντικότερους «παίκτες» παγκοσμίως, πρόκειται να… αποδείξει τα όρια αλλά και την αποτελεσματικότητά της εντός του 2020. Κομβικοί σταθμοί στην επιχείρηση διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και πιθανώς η αντίστοιχη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στα τέλη της άνοιξης στο Κρεμλίνο αλλά και η ταχύτερη προώθηση ενεργειακών συμπράξεων, όπως ο EastMed, που μεταξύ άλλων ενισχύει τα γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Προσδοκίες

Πτυχή των δοκιμαζόμενων στη συγκεκριμένη συγκυρία ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι το δίχως άλλο η ασφυκτική για τη χώρα μας και δη τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό.

Η Αθήνα προσδοκά, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, αλλαγή πλεύσης από την ΕΕ, μέσω της αναμόρφωσης του Κανονισμού του Δουβλίνου, αλλά και μεγιστοποίηση της ευρωπαϊκής πίεσης προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή της δήλωση με τις Βρυξέλλες. Στο εσωτερικό, το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί σε άμεση βελτίωση της κατάστασης, καθώς κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως μέτρα όπως η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, οι βελτιώσεις στο σύστημα χορήγησης ασύλου και η αυστηρότερη φύλαξη χερσαίων και θαλασσίων συνόρων αναμένεται να αποδώσουν σχετικά σύντομα και πάντως έως το καλοκαίρι του 2020.

Εως τον Απρίλιο εκτιμάται, εξάλλου, πως η εκστρατεία για την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας θα έχει αποτυπωθεί και επισήμως στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021 και εντεύθεν, στην περιοχή γύρω από το 2% από 3,5% που είναι σήμερα. Απαραίτητη συνθήκη, ώστε, όπως τονίζουν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού να αναχρηματοδοτηθεί η πολιτική μείωσης των φόρων και δημιουργίας νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ούτως ή άλλως η μεγάλη υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2019 οδηγεί, όπως λέγεται, σε de facto αποκλιμάκωση του στόχου και για το 2020, μέσω της εξασφάλισης του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον, θα υπάρξει νέα κατά 8% μείωση του ΕΝΦΙΑ με ανάλογη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ενώ εντός του επομένου έτους αναμένεται η έναρξη σημαντικών επενδύσεων, όπως αυτή στο Ελληνικό.

Πηγή: ethnos.gr