Ελλάδα

Τα σχέδια Μητσοτάκη: Νέα πακέτα μέτρων με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

Παρεμβάσεις υπέρ της ουσιαστικής απλούστευσης της καθημερινότητας των πολιτών και αισθητής βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης, κυρίως μέσω ενός ευρέος κύματος φοροελαφρύνσεων, παραμένει η πυξίδα της στρατηγικής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθ’ όσον ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης.

Μολονότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με τη «νάρκη» του Μεταναστευτικού και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην επείγουσα ανάγκη για την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τις σοβαρές αντιδράσεις που εκδηλώνονται από τις τοπικές κοινωνίες της ενδοχώρας, ο πρωθυπουργός δεν παραλείπει να υπενθυμίζει στους συνομιλητές του ότι ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής του παραμένουν η οικονομία και το σχέδιο «μείωση φόρων – προσέλκυση επενδύσεων – δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

Όπως μεταδίδουν στενοί του συνεργάτες, δεν πρόκειται ούτε για εμμονή ούτε για σκόπιμη αγνόηση της πραγματικότητας. Αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, εξάλλου, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις βασικές πτυχές του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού πλάνου για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, με πρόδηλη έμφαση να ανταποκριθεί στις εύλογες έως έναν βαθμό ανησυχίες τμήματος της εκλογικής βάσης του κόμματος. Προς αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, κινούνται οι επικείμενες εξαγγελίες για δημιουργία φυλασσόμενων προαναχωρησιακών κέντρων, κυρίως σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με χωρητικότητα άνω των 20.000 ατόμων, αλλά και η ενίσχυση των μέσων, ώστε να καταστεί εφικτή η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας.

Task Force

Προς αποφυγήν, μάλιστα, «αρρυθμιών» που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρότησε task force, εμπλέκοντας στο ζήτημα τους υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Τάκη Θεοδωρικάκο και τους υφυπουργούς Ακη Σκέρτσο και Αλκιβιάδη Στεφανή, ενώ κρίσιμο ρόλο στον συντονισμό της επιχείρησης έχει ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Ταυτόχρονα, η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να διεθνοποιήσει το ζήτημα, ασκώντας συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις, προκειμένου να υπάρξουν σημαντικές μετατοπίσεις στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του κανόνων ασύλου, καθ’ οδόν προς το «Δουβλίνο 4». Την ίδια ώρα, πρόσωπα που γνωρίζουν το παρασκήνιο των διεθνών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση επιμένουν ότι παραμένει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, προκειμένου να πειστεί να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή της δήλωση με την ΕΕ.

«Κυρίαρχη έννοια των πολιτών παραμένει η οικονομία». Αυτή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στις αιτιάσεις των βουλευτών για το σχέδιο μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα κατά την άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του στο Καβούρι την προηγούμενη εβδομάδα. Η εν λόγω προσέγγιση αναγνωρίζει πως η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτική αλλαγή, όπως χαρακτηρίστηκε από την Πειραιώς, στηρίχθηκε κατά μείζονα λόγο στις προσδοκίες της μεσαίας τάξης και η πολιτική κυριαρχία που επιθυμεί να εγκαθιδρύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προϋποθέτει τη διατήρηση, ου μην την ενίσχυση των ερεισμάτων του στη συγκεκριμένη οικονομική και κοινωνική κατηγορία.

«Εναντι της ταξικής πολιτικής της υπερφορολόγησης των μεσαίων στρωμάτων, που εφήρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η παρούσα κυβέρνηση εφαρμόζει ένα συνολικό πλέγμα μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την ισχυρή ανάπτυξη και την απαλλαγή της ακίνητης περιουσίας από υπερβολικά βάρη» επισημαίνουν επιτελικοί κυβερνητικοί παράγοντες. Οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις αλλά και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα, έχουν συμβάλει καθοριστικά και στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην κατάρρευση του κόστους δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης.

Μέτρα όπως η μεσοσταθμική κατά 22% μείωση του ΕΝΦΙΑ, η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η στήριξη της οικογένειας μέσω επιδομάτων και η μείωση του ΦΠΑ, αλλά και η αποκλιμάκωση του φόρου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, θα ακολουθηθούν από ανάλογες πρωτοβουλίες τους επόμενους μήνες: νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και εξορθολογισμός των επιβαρύνσεων μέσα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2020, νέα υποχώρηση του συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% με το νέο έτος, περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ για βασικά είδη διατροφής, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου επιτηδεύματος με ορίζοντα 4ετίας και μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμμαχος στην προσπάθεια απόλυτης κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κεντρώο χώρο αλλά και στη μεγάλη πλειοψηφία της μεσαίας τάξης αναδεικνύεται, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κομβικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, όπως η πολιτική κάλυψη σε μειοψηφίες τραμπούκων που επιμένουν να παρακάμπτουν τον νόμο και να προκαλούν χάος στα Πανεπιστήμια και η παρεμπόδιση του έργου της προανακριτικής μέσω των… τσαμπουκάδων των Πολάκη – Τζανακόπουλου αποδεικνύουν, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί προς το παρόν να εκφράσει το 31,5% που απέσπασε στις εκλογές του Ιουλίου, αναπολώντας τις εποχές της… ανευθυνότητας του καθαρού 3%, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ethnos.gr