Ελλάδα

Τουρισμός: Στο «κόκκινο» οι τιμές στην εστίαση – Μονόδρομος λένε οι επιχειρηματίες

Αντίθετη πορεία με τη ροή του τουριστικού ρεύματος ακολουθούν οι τιμές των προϊόντων στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το φετινό καλοκαίρι ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό θα είναι πολύ περιορισμένος και ένα πολύ μεγάλο μέρος του τουριστικού ρεύματος θα αποτελείται από Έλληνες με τα γνωστά περιορισμένα βαλάντια, οι τιμές στα μπαρ, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια παραμένουν αρκετά υψηλές,παραπέμποντας στα προηγούμενα καλοκαίρια.

Από την άλλη πλευρά οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή, αφού και με τις σημερινές τιμές θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πόσο μάλλον αν προχωρήσουν σε μείωσή τους. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι μικρότερης διάρκειας, θα υπάρχουν λιγότεροι τουρίστες και το κάθε κατάστημα – λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον κορονοϊό  θα είναι υποχρεωμένο να υποδεχθεί και να εξυπηρετεί καθημερινά λιγότερους πελάτες.

«Οι επιχειρηματίες δεν επιδιώκουν να γίνουν πλούσιοι μέσα σε αυτήν τη δύσκολη σεζόν. Επιδιώκουν να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είναι γνωστό ότι οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα και ο κάθε πελάτης μπορεί να επιλέξει που θα πιει τον καφέ του ανάλογα με τα χρήματά του. Πρέπει να κάνει τη δική του έρευνα αγοράς. Δεν έχουν πιέσει οι τιμές στην εστίαση και στη διασκέδαση, διότι δεν βγαίνουν οι υποχρεώσεις», σημειώνει στο ethnos.gr o γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιάννης Κουράσης.

Σήμερα ακόμα και σε περιοχές της χώρας που δεν είναι υπερβολικά προβεβλημένες τουριστικά, ο καφές πωλείται προς 3,5-4 ευρώ, η τιμή της μπύρας ξεπερνάει και τα πέντε ευρώ, ενώ αυτή του ποτού τα εφτά ή τα οκτώ ευρώ. Σε ίδιες τουριστικού μεγέθους περιοχές υπάρχουν ταβέρνες, στις οποίες δύσκολα προσφέρεται ένα απλό γεύμα με λιγότερα από 20-25 ευρώ το άτομο.

Πηγή: ethnos.gr