Ελλάδα

Το «δόγμα» Τσίπρα για εθνικό μέτωπο στα ελληνοτουρκικά

Με κεντρικό δόγμα πως σε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο, επιχειρεί να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες, θέλοντας να ενισχύσει το προφίλ «αξιόπιστης αντιπολίτευσης». Πηγές του κόμματος σημείωναν στην «Κ» πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποπέσει στο σφάλμα να κάνει άκριτη αντιπολίτευση για τα ελληνοτουρκικά, αλλά παράλληλα δεν θα σταματήσει να επισημαίνει εκείνα που θεωρεί λάθος από πλευράς κυβέρνησης «στο όνομα μιας δήθεν εθνικής ομοψυχίας». Το μείζον αυτή την ώρα, όπως το έχει ιεραρχήσει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να στηλιτεύονται με προσεκτικό τρόπο οι κυβερνητικές παραλείψεις και τα λάθη, ώστε να υπάρξει ένα εθνικό μέτωπο.

Στο διά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει την κριτική του προς το Μαξίμου σε δύο κυρίως σημεία: Πρώτον, γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει από πέρυσι τον Ιούνιο η Ε.Ε στην Τουρκία για την παραβατική συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ. Την Πέμπτη το βράδυ, ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ διέψευσε πως η Ν.Δ. δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως αυτή είναι «μισή αλήθεια», καθώς το Μαξίμου, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αξιοποιεί τις κυρώσεις όπως θα έπρεπε και δεν τις επεκτείνει «κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη».

Δεύτερον, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στη λεγόμενη «πολιτική αδράνειας κατευνασμού», για την οποία κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ήδη από τον Σεπτέμβριο, με αφορμή την πρώτη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, που ήταν «η πρώτη φορά που δεν τέθηκε στο τραπέζι από Ελληνα πρωθυπουργό το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας».

Από εκεί και πέρα, η αξιωματική αντιπολίτευση, θέλοντας να συμμετάσχει με «υπευθυνότητα», όπως λένε συνεργάτες του κ. Τσίπρα, στον δημόσιο διάλογο για την τουρκική προκλητικότητα, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, με τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσέλθει αύριο στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον κ. Δένδια ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Κατρούγκαλος.

Ψηλά στην ατζέντα είναι και το θέμα της συνεργασίας των χωρών του Νότου, που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή από την Τυνησία. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει η κυβέρνηση να ζητήσει την άμεση σύγκληση της συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πατώντας σε αυτή τη λογική, της δημιουργίας μετώπου του Νότου, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρώμη δεν παρήγαγε τα αποτελέσματα που έπρεπε, καθώς ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Κόντε δεν εξέφρασε την παραμικρή στήριξη στην Ελλάδα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να αλλάξει, ενόψει μάλιστα και της ανανέωσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia τον Μάρτιο.

«Διπλωματικές πιέσεις»

Στην ίδια λογική, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει «διπλωματικές πιέσεις» και έναντι των ΗΠΑ. Οπως επισημαίνεται, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου αποτελεί μια ευκαιρία ώστε η Ουάσιγκτον να αυξήσει τις πιέσεις προς την Αγκυρα, με το «όπλο» της Αθήνας να είναι οι συνομιλίες για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δηλαδή η συζήτηση για τις βάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί επιπλέον πως η Αθήνα πρέπει να βρίσκεται στις διευρυμένες συνομιλίες για το Λιβυκό, σε συνέχεια και της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παλέρμο τον Νοέμβριο του 2018. Τέλος, για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι θετικό το ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τον διάλογο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς «ο δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να είναι σταθερά ενεργός».

 

Πηγή: Καθημερινή Έντυπη Έκδοση