Ελλάδα

Το νέο εκλογικό σύστημα- Τα όχι Τσίπρα- Γεννηματά οδηγούν σε διπλές εκλογές

Το νέο εκλογικό σύστημα που θα έρθει σύντομα στην Βουλή παρουσίασε στην διάρκεια των συναντήσεών τους στην Βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νέο σύστημα δίνει κλιμακωτά μπόνους εδρών, ανάλογα με τις εκλογικές επιδόσεις του πρώτου κόμματος, και στο τέλος δίνει 50 έδρες, αν το πρώτο κόμμα πιάσει το 40% ώστε να υπάρχει αυτοδυναμία. Ομως με το νέο σύστημα διαφωνούν και ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά, γεγονός που σημαίνει ότι είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται, ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει και να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δηλαδή οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση- γεγονός αναπόφευκτο- οι εκλογές θα επαναληφθούν με το σύστημα που θα έχει ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.

Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει μπόνους 50 εδρών για το πρώτο κόμμα εφόσον ξεπεράσει το 40% αλλά για μικρότερα ποσοστά το μπόνους είναι μικρότερο. Ετσι το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25%, ενώ κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus.
Από το ποσοστό αυτό και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή. Που σημαίνει ότι το μάξιμουμ bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επί πλέον 15% από το αρχικό 25%.

Τι αναφέρει η πρόταση της κυβέρνησης

«Εφόσον το αυτοτελές κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εγκύρων ψηφοδελτίων, διακόσιες ογδόντα (280) έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Ο αριθμός των διακοσίων ογδόντα εδρών μειώνεται κατά μια έδρα και μέχρι ανώτατου αριθμού μείωσης τις τριάντα (30) έδρες για κάθε μισό τοις εκατό (0,5%) πλέον του εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) που έχει συγκεντρώσει το αυτοτελές κόμμα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική πρόταση.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει την κατάργηση της απλής αναλογικής, η οποία θα ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές και νομοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατηγική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ είναι το πέρασμα του πολιτικού συστήματος σε περίοδο κυβερνήσεων συνεργασίας, επιδιώκοντας προφανώς για τον εαυτό του ένα ρόλο-κλειδί στις πολιτικές εξελίξεις.

Με το νέο σύστημα διαφωνεί κάθετα ο Αλέξης Τσίπρας

Τα όσα δήλωσε μετά την συνάντηση είναι χαρακτηριστικά:
Με ενημέρωσε επίσης και για τη πρόθεση του να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο.

Του εξέφρασα τη κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου.

Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων.

Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση.

Διαφωνεί και η Φώφη Γεννηματά:

Με το νέο σύστημα διαφωνεί και το ΚΙΝΑΛ που αντιπροτείνει να δίνεται μάξιμου μπόνους 35-40 έδρες στο πρώτο κόμμα, ανεξάρτητα από το ποσοστό που παίρνει στις εκλογές.

Αμέσως μετά την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κ. Γεννηματά δήλωσε:

Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους  50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε.

Οπως έχει αναφέρει σε πρηγούμενη ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ:
«Το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες. Με αυτή την πρόταση αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, όταν με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία να αναδείξει ένα κόμμα σε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αλλιώς θα πρέπει να συγκροτούνται κυβερνήσεις συνεννόησης και προγραμματικής συνεργασίας, με ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή».

Από τις τοποθετήσεις των βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης γίνεται σαφές οτι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 200 ψήφων ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει αμέσως, συνεπώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.