Ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτικές με ταξικό πρόσημο αλλά πολιτικές για όλους με έμφαση κυρίως στα χαμηλά και τα μεσαία οικονομικά στρώματα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέλυσε τους πέντε κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, μιλώντας νωρίτερα από το βήμα του 30ού Ετήσιου Οικονομικού Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Παράλληλα, ο υπουργός, ο οποίος αύριο αναμένεται να συμμετάσχει στην, κρίσιμη για την Ελλάδα, συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει την ερχόμενη εβδομάδα το σχέδιο Ηρακλής για τις τράπεζες, ενώ έκανε αναφορά και στις ρυθμίσεις που έρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα από τη Βουλή.
Σύμφωνα με τον υπουργό όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση και οι κινήσεις που κάνει βοηθούν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και της εμπιστοσύνης προς αυτήν και σταδιακά θα ανοίξει ο δρόμος και για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ως προς τους πέντε κεντρικούς στόχους, αυτοί είναι:
1. Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης με ενίσχυση στην ποσότητα και βελτίωση στην ποιότητα του ελληνικού παραγόμενου προϊόντος με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης από το 2% φέτος στο 2,8% το 2020, επίπεδα διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και η προσέγγιση των επενδύσεων, σταδιακά σε προ κρίσης επίπεδα..
2. Τήρηση των δημοσιονομικών στόχων με πειθαρχία στο σκέλος των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Τόνισε την επίτευξη συμφωνίας για ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου για φοροελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ το 2020 όπως έχει ήδη ανακοινωθεί καθώς και τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όχι μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, αλλά με μέτρα ενίσχυσης ηλεκτρονικών πληρωμών, διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ και ενίσχυση των ελέγχων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.
3. Ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στόχος είναι η νομοθέτηση την επόμενη εβδομάδα για τη συστημική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, με στόχο τη μείωση έως 40% του υφιστάμενου στο τέλος του έτους αποθέματος κόκκινων δανείων ενώ σχεδιάζεται σύγχρονο ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να διακανονίζουν όλα τους τα χρέη με ενιαίο τρόπο.
4. Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς με νομοθετική πρωτοβουλία που θα βελτιώνει την εταιρική διακυβέρνηση.
5. Ενίσχυση της ρευστότητας οικονομίας
Σχετικά με τον απολογισμό των 130 ημερών ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2019 και το 2020, τη βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, την απλοποίηση των διαδικασιών για τη προστασία της πρώτης κατοικίας και την τελευταία παράταση, κατά 4 μήνες, στο υφιστάμενο πλαίσιο, την κατάργηση των capital controls, τη δρομολόγηση εμβληματικών έργων όπως το Ελληνικό αλλά και αποκρατικοποιήσεων που είχαν καθυστερήσει, τη δρομολογούμενη έκτακτη ενίσχυση περισσότερων από 200.000 Ελλήνων με τη νέα «δόση» κοινωνικού μερίσματος για φέτος και την ολοκλήρωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Πηγή: ethnos.gr