Αφιερώματα

Τα κρασιά της Καρυστίας

Είναι ιδιαίτερη εμπειρία οι δρόμοι και διαδρομές του κρασιού στη νότια Εύβοια. Θα τα βρείτε παντού και βέβαια στις ταβέρνες και τα ξενοδοχεία στην Κάρυστο, το Μαρμάρι, τα Στύρα κ.α.

Ο καρυστινός αμπελώνας, μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων, διευρύνθηκε πολύ το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομία της περιοχής. Καρυστινοί έμποροι έκαναν γνωστό στις αγορές του Βόλου και της Θεσσαλονίκης το μούστο της Καρυστίας. Χιλιάδες ξύλινα βαρέλια με μούστο φορτώθηκαν σε μεγάλα καΐκια από το λιμάνι της Καρύστου. Κάτι ανάμεσα σε πανηγύρι και πόλεμο.

Σήμερα τα αμπέλια έχουν αραιώσει αλλά κρατάνε  και βελτιώνουν την ποιότητα.

Πού βρίσκονται:
Βρίσκει κανείς αμπέλια παντού, απο τα Στύρα μέχρι τον Κάβο Ντόρο, με μεγαλύτερη συγκέντρωση στο Βατήσι – Στουπαίους, στον κάμπο του Κατσαρωνίου μέχρι το Στενό, τονΆγιο Δημήτριο και τον κάμπο της Καρύστου.

Ποικιλίες: 
Κυρίαρχη ποικιλία, το Σαββατιανό, με εξαιρετική προσαρμογή στον τόπο. Ίσως, το καλύτερο Σαββατιανό στην Ελλάδα. Ποικιλία παραγωγική και ανθεκτική, αντιστέκεται στις αρρώστιες, την ξηρασία και τον αέρα. Ιδανική για βιολογική καλλιέργεια. Δίνει κρασί με πλούσιο σώμα και διακριτικό άρωμα. Τα καρυστινά οινοποιεία το οινοποιούν ικανοποιητικά και επιτυγχάνει εξαιρετικά καλή (θα λέγαμε αξεπέραστη) σχέση τιμής και ποιότητας.

Βελτιωτικές ποικιλίες: 
Ο Ροδίτης, το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, η Grenache Blanc, το Μοσχάτο και άλλες ποικιλίες προσαρμόστηκαν εύκολα στον τόπο και δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, είτε μόνες τους, είτε σε συνδυασμό με Σαββατιανό.

Κόκκινα:
Η παλιά παραδοσιακή Μανδηλαριά χρησιμοποιείται σαν βαφική ποικιλία στο ντόπιο κοκκινέλι. Σήμερα όμως παράγονται στην Καρυστία εκλεκτά, κλασσικά, κόκκινα κρασιά από τις ποικιλίες ΑγιωργήτικοMerlotCabernet SauvignonGrenache Rouge, με πλούσιο σώμα, βαθμό και άρωμα, κατάλληλα για μακροχρόνια παλαίωση.

Βιολογικές καλλιέργειες:
Το 90% των αμπελιών της Καρύστου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν βιολογικά λόγω του τρόπου καλλιέργειας (ελάχιστες προσβολές από έντομα, μύκητες και βακτήρια λόγω των ισχυρών συνεχών ανέμων και του ξηροθερμικού κλίματος). Υπάρχουν ήδη αρκετάστρέμματα αμπελιών πιστοποιημένα από ελεγκτικό οργανισμό.

Πηγή : southevia.