Ελλάδα

2.500 αιτήσεις ανά ώρα για τα 800 ευρώ

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον από τους εργαζομένους για την καταχώριση στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr προκειμένου να λάβουν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Η πλατφόρμα άνοιξε χθες τα μεσάνυχτα και έως το βράδυ είχαν συμπληρωθεί τα στοιχεία 50.000 εργαζομένων, με εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του πρώτου 24ώρου θα είχαν υποβληθεί 60.000 αιτήσεις. Το μεσημέρι ο αριθμός είχε φτάσει στις 37.000 και στελέχη του υπουργείου Εργασίας σημείωναν ότι η δυναμική είναι μεγάλη και οι υπεύθυνες δηλώσεις έφθαναν περίπου τις 2.500 την ώρα. Να σημειωθεί ότι υπεύθυνη δήλωση οφείλουν να υποβάλουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, καθώς και όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ.

Οι πρώτοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, από χθες 1η Απριλίου έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση. Οι δεύτεροι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση από 1η Απριλίου έως 30 Απριλίου, αμέσως μετά την αίτηση του εργοδότη που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν και όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου, καθώς βάσει των ΠΝΠ δικαιούνται, εκτός από το επίδομα ανεργίας, και το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι μισθωτοί με λήγοντα αριθμό το 1 στον ΑΦΜ τους μπορούν να υποβάλουν την ψηφιακή δήλωση και κατά τις επόμενες ημέρες. Το ότι η πλατφόρμα άνοιξε για αυτούς χθες δεν σημαίνει πως μόνο την 1η Απριλίου μπορούσαν να κάνουν δήλωση. Το ίδιο ισχύει και για όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου. Δικαιούνται και το επίδομα ανεργίας και τα 800 ευρώ. Πρέπει κι αυτοί να υποβάλουν αίτηση, εφόσον δεν έχουν κάποια ενεργή σύμβαση με άλλον εργοδότη, όπως διευκρινίστηκε χθες με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Από σήμερα μπορούν να κάνουν δήλωση και οι εργαζόμενοι των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 2. Αντιστοίχως, για τους εργαζομένους με ΑΦΜ που λήγει σε 3 η πλατφόρμα ανοίγει αύριο Παρασκευή 3/4 κ.ο.κ.

Προσοχή: Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί η δήλωση από τον εργαζόμενο είναι να έχει προηγηθεί η δήλωση του εργοδότη στο σύστημα «Εργάνη». Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάριζαν ότι, με δεδομένο το γεγονός ότι οι εργοδότες των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν λάβει παράταση μέχρι την επόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου (αρχικά οι δικές τους αιτήσεις έληγαν 31/3), καλό είναι οι εργαζόμενοι να έρχονται σε συνεννόηση με τον εργοδότη τους, ώστε να επιβεβαιώνουν αρχικά ότι τους έχει δηλώσει σε αναστολή στο σύστημα «Εργάνη» και στη συνέχεια οι ίδιοι να υποβάλουν τη δήλωσή τους στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένο ότι οι προθεσμίες θα παραταθούν και για τους εργαζομένους, ώστε να μπορέσουν όλοι να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους.

Για την υποβολή της αίτησης, οι εργαζόμενοι χρειάζονται τους κλειδάριθμους του Taxisnet, τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικoύ λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Στην περίπτωση δε που μισθώνουν κύρια κατοικία, απαιτούνται τα στοιχεία του εκμισθωτή και του σπιτιού που νοικιάζουν προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%. Προσοχή: Την έκπτωση δικαιούνται μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Οσο για τις πληρωμές των 800 ευρώ, σχεδιάζεται να γίνουν σταδιακά, ανάλογα και με τη ροή των αιτήσεων, με στόχο να έχουν σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιηθεί πριν από το Πάσχα.

Πηγή: Καθημερινή Έντυπη Εκδοση