Μήνυμα ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων της στα Δυτικά Βαλκάνια, εφόσον και οι ίδιοι πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς και το όραμά του για επιστροφή της Ελλάδας στην περιοχή η οποία θα καταστήσει τα Βαλκάνια οικονομικό πόλο με αναφορά σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, απηύθυνε χθες το βράδυ μιλώντας στο συμπόσιο Thessaloniki Summit ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε δύο νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τα κόκκινα δάνεια (σχέδιο «Ηρακλής»), αλλά και τo νέο ασφαλιστικό και ειδικότερα το σύστημα που θα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα.
Η Ελλάδα επιστρέφει έπειτα από μια δεκαετή κρίση, τόνισε, αναφερόμενος στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, στις προβλέψεις για την ανάπτυξη και στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Σε περιφερειακό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «διαρκή ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων με όλες τις χώρες της Βαλκανικής», η οποία, όπως είπε, θα αποτελέσει «θεμέλιο και καύσιμο για ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία». «Η Βαλκανική μπορεί και πρέπει να συνεργαστεί, απλώνοντας την εμβέλειά της πέραν του γεωγραφικού της χώρου», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει τα υποψήφια κράτη της περιοχής να προχωρήσουν «στις δύσκολες αλλαγές που θα τα φέρουν πιο κοντά στην Ευρώπη». Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα αναλάβει πρωτοβουλία να προσκαλέσει τους ομολόγους του της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, προκειμένου να λειτουργήσει ένας διαφορετικός δίαυλος επικοινωνίας.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, προανήγγειλε και ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά ασκώντας σκληρή κριτική στον νόμο Κατρούγκαλου, «παύει να είναι νέο φορολογικό». «Είναι γνωστά τα αδιέξοδα του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου, που μετέτρεψε το ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταπέδιδαν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές. Ειδικά όσον αφορά τους 1.440.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο νόμος Κατρούγκαλου επέφερε ολέθρια αποτελέσματα», υπογράμμισε, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δικαιώνουν την κριτική που είχε ασκήσει η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση στον νόμο, επειδή δημιουργούσε αντικίνητρα και «αντιδρούσε σε καθετί δημιουργικό, υπονομεύοντας την απασχόληση».
Προανήγγειλε ότι η πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση συστήνει ένα νέο σύστημα, που ελπίζει ότι θα αγκαλιάσουν «οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι». Αυτό θα αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα. Και θα «προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου».
Μάλιστα, εξηγώντας τη φιλοσοφία του νέου συστήματος, τόνισε ότι η κυβέρνηση μέσω της μείωσης των φόρων εξασφαλίζει μεγαλύτερο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε «να αποταμιεύουν περισσότερο και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα. Τους καλούμε ένα μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την εφορία να τα αποταμιεύουν για να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη». Ακόμη, αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, υπογράμμισε ότι αυτά αντιμετωπίζονται «ριζικά» με το σχέδιο «Ηρακλής». «Το τραπεζικό σύστημα και οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από ένα βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο και με την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε.
Πηγή: Καθημερινή Έντυπη Έκδοση