Ελλάδα

Αναθεώρηση Συντάγματος: Δεν τα βρίσκουν πουθενά για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας

Σε συνθήκες μεγάλης πόλωσης, που στιγματίζουν περαιτέρω τις περιορισμένες αλλαγές, συνεχίζεται η συζήτηση των υπό αναθεώρηση συνταγματικών άρθρων στη Βουλή.

Αναμενόμενο είναι ότι υπό αυτές τις συνθήκες όχι μόνο δεν διαμορφώνονται οι απαραίτητες συνθήκες συναίνεσης, αλλά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις σε ότι αφορά κομβικές διατάξεις του Συντάγματος.

Το πρώτο κρούσμα της τακτικής «διαφωνία σε όλα» υπήρξε χθες το πρωί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια πρωτοφανή πρακτική καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας   για την τροποποίηση του άρθρου 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκατίας.

Ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ ακόμα και με σχετική πλειοψηφία είναι σε αντίθεση με την κατεύθυνση που έδωσε η προηγούμενη προτείνουσα Βουλή.

Ο πρώην υπουργός ζήτησε να ισχύσει η πρόταση του κόμματος του που προέβλεπε εκλογή του ΠτΔ από το λαό στην περίπτωση που είχαν αποβεί άκαρπες οι ψηφοφορίες στη Βουλή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την πρόταση αυτή την είχαν καταψηφίσει και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να μην περάσει στη δεύτερη ψηφοφορία στην προηγούμενη Βουλή (Μάρτιος 2019). Το γεγονός αυτό δεν φάνηκε να επηρεάζει τον Γιώργο Κατρούγκαλο που κατηγόρησε την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση της διαδικασίας και κόλπα τονίζοντας ότι η ΝΔ στήριξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη βουλή ώστε το άρθρο 32 να λάβει περισσότερες από 180 ψήφους και να απαιτούνται τώρα μόλις 151. Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι η πρόταση της ΝΔ που προβλέπει εκλογή του ΠτΔ ακόμα και με σχετική πλειοψηφία είναι ασύμβατη με το θεσμό και προσβάλει την ίδια την Δημοκρατία.

Το αίτημα αντισυνταγματικότητας  της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καταψήφισαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής, καυτηρίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής διότι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας προβλέπονται μόνο στην προτείνουσα Βουλή. Στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και πρόεδρος της Βουλής «Εγώ έκανα το κόλπο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Κατρούγκαλος είπε ο Κώστας Τασούλας συμπληρώνοντας ότι δεν ήταν κόλπο αλλά πράξη στοιχειώδους συνταγματικού δικαιώματος να ψηφίζουμε τις προτάσεις που υπεβλήθησαν για ψηφοφορία. «Εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει ότι μας ενδιαφέρει σχεδόν πάση θυσία να αποτρέπεται ο σφετερισμός της διατάξεως εκλογής του ΠτΔ και να μετατρέπεται η διάταξη από συναινετική παρότρυνση σε πρόκληση ακυβερνησίας» κατέληξε.

Αυστηρός με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Υπενθύμισε ότι η άμεση εκλογή από το λαό απορρίφθηκε στην προτείνουσα Βουλή διότι απορρίφθηκε το άρθρο 30 ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.  «Άρα, σημείωσε, όσο αντισυνταγματική είναι η πρόταση της ΝΔ, άλλο τόσο είναι και του ΣΥΡΙΖΑ που επαναφέρει την άμεση εκλογή από τον λαό, ενώ έχει απορριφθεί. Έλεος με την υποκρισία.

Ανάλογο σκηνικό με το χθεσινό αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα κατά τη συζήτηση του περιβόητου 86 που αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η πρόταση που αναμένεται να ισχύσει θεωρείται από συνταγματολόγους άτολμη καθώς παρά το ότι καταργείται η αποσβεστική προθεσμία για τη διαγραφή των αδικημάτων τον τελικό λόγο για την παραπομπή των μελών της κυβέρνησης την έχει πάλι το Κοινοβούλιο και όχι η τακτική Δικαιοσύνη.

Ωστόσο «φωτιά» στη συζήτηση αναμένεται να βάλει η ερμηνευτική πρόταση που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πριν από λίγες εβδομάδες κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Αναθεώρησης της Βουλής.

Σύμφωνα με αυτή διευκρινίζεται ότι στα υπουργικά καθήκοντα δεν περιλαμβάνονται όσα τελέστηκαν επ ευκαιρίας της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων και κατά συνέπεια εξετάζονται από την Δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή, επίσης έχουν αναδρομική ισχύ.

Πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να συνταγματοποιήσει προηγούμενη έωλη απόφαση του κατά την οποία επέστρεψε το φάκελο της Novartis στην Δικαιοσύνη προτάσσοντας τη δικαιολογία ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν εντάσσονταν στα υπουργικά καθήκοντα.  Επίσης οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι είναι αντισυνταγματικό (άρθρο 7) να υπάρξει αναδρομικότητα.

 

Φωτό: ΑΠΕ – ΜΠΕ