Έντεκα φορολογικές αλλαγές που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση το 2019 συγκέντρωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας. Σύμφωνα με το EBEA, οι πρώτες διατάξεις, που αναμένονται στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, περιλαμβάνουν τις εξής 11 αλλαγές:
1. Επικαιροποίηση αντικειμενικών αξιών
Μέχρι το τέλος του μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση με την οποία θα ανατίθεται το έργο της επικαιροποίησης των αξιών σε συγκεκριμένους εκτιμητές ανά τη χώρα.
2. Δεύτερη μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει διάταξη που θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2020.
3. Ψήφιση των χαμηλότερων συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη
Η πρώτη μείωση θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020. Εκκρεμεί η ψήφιση της μείωσης των συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων από το 15%, που είναι σήμερα, σταδιακά, στο 10%.
4. Φόρος στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις
5. Αύξηση ελάχιστου ορίου ηλεκτρονικών πληρωμών
Οι συντελεστές που σήμερα κυμαίνονται από 10%-20%, σχεδιάζεται να αυξηθούν στο 15%-25%. Η αύξηση θα αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2019.
6. Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
Η νέα ρύθμιση θα μπει απ’ αυτή την εβδομάδα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, ενώ θα προσφέρει έως και 120 δόσεις.
7. Αλλαγές στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών
Αναμένονται οι εξής πέντε αλλαγές: α) Η απαρτία πιστωτών β) Η συμμετοχή μικρών πιστωτών γ) Η προθεσμία υποβολής της αίτησης ρύθμισης δ) Οι Οφειλές που δεν προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα ε) Η αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
8. Θέσπιση πλαισίου για την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών
Εδώ και αρκετούς μήνες, η ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τις τράπεζες, εξετάζει ένα νέο πλαίσιο σταδιακής αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών ανάλογα με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
9. Αλλαγές στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων
10. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το περιουσιολόγιο
11. Κατάργηση μείωσης αφορολογήτου
Η μείωση της έκπτωσης φόρου από την 1η/1/2020 αποτελεί δομικό στοιχείο του προϋπολογισμού του 2020, καθώς το μέτρο συνοδεύεται και από ένα πακέτο μειώσεων στους συντελεστές φορολόγησης των φυσικών προσώπων, όπως τη μείωση του βασικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που είναι σήμερα, στο 20%, αλλά και θέσπιση νέας κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, που επιφέρει τον μηδενισμό της επιβάρυνσης για τους έχοντες εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ.
Πηγή: ethnos.gr