Κ. Βαρελά θα θέλαμε για αρχή να μας συστηθείτε. Πείτε μας δύο λόγια για εσάς.
Λέγομαι Βασιλική Βαρελά και είμαι Πολιτικός Μηχανικός ,κατασκευαστής Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων.
Πρόσφατα έκανα προσωρινή διακοπή εργασιών για προσωπικούς λόγους και προς το παρόν ασχολούμαι με την οικογενειακή επιχείρηση με την επωνυμία Γαίας Τέχνη, παραγωγής και εμπορίας οικολογικών οικοδομικών υλικών. (Πέτρα επένδυσης, φυσικό οικολογικό επίχρισμα κλπ )
Επίσης εξασκώ το επάγγελμα του Ομοιοπαθητικού Θεραπευτή μετά από τρία χρόνια σπουδές στη σχολή Natural Health Sciences. Κατοικώ μόνιμα στη Θήβα και περιστασιακά στο Καλλέργο Δήμου Καρύστου όπου έχω εξοχική κατοικία.
Είμαι παντρεμένη ,έχω ένα παιδί που σπουδάζει και είμαι Δημότης Καρύστου.
Είστε στη πρώτη γραμμή των διαμαρτυριών για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Γιατί θεωρείτε πως η εγκατάσταση τους είναι καταστροφική για τον τόπο;
Θεωρώ πως η εγκατάσταση αιολικών σταθμών δεν ωφελεί καθόλου την περιοχή μας για τους εξής παρακάτω λόγους:
1) Δεν προσφέρει τίποτα η εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην ηλεκτροδότηση της περιοχής μας. Το ρεύμα που παράγεται μέσω καλωδίων μεταφέρεται σε κεντρικούς υποσταθμούς στην Αθήνα ή αλλού και η περιοχή πληρώνει ακριβό ρεύμα όπως όλη η Ελλάδα και επίσης τον φόρο ΕΤΜΕΑΡ με τον οποίο εν μέρει επιδοτούνται οι ΑΠΕ. Η έκπτωση στο ρεύμα που δίνεται στα χωριά της περιοχής που περικυκλώνονται από αιολικά είναι πρώτον αμελητέα δεύτερον δεν δίνεται τακτικά και τρίτον δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υπάρχει και στο μέλλον.
2) Το ρεύμα που παράγεται από τους αιολικούς σταθμούς είναι αναξιόπιστο και ασταθές, επίσης δεν αποθηκεύεται. Με λίγα λόγια είναι ένα πείραμα ηλεκτροδότησης που απέτυχε όμως τα εργοστάσια στη Γερμανία και Δανία που παράγουν ανεμογεννήτριες κάπου πρέπει να τις διοχετεύσουν μέχρι να κάνουν απόσβεση της επένδυσης και όσο ισχύει το καθεστώς επιδότησης αυτών των εγκαταστάσεων. Άρα θυσιάζονται ορεινές περιοχές στην Ελλάδα όπως η ορεινή Καρυστια χωρίς κανένα όφελος ούτε τοπικά αλλά ούτε και συνολικά στην ηλεκτροδότηση της χώρας.
3) Τα ανταποδοτικά οφέλη σε χρήμα προς τους Δήμους που « φιλοξενούν» εγκαταστάσεις αιολικών σταθμών , είναι επίσης ένα έσοδο που μάλλον βοηθά τον εκάστοτε Δήμαρχο να βελτιώσει το προφίλ του και να κερδίζει ενδεχομένως τις εκλογές.
Δεν γνωρίζει κανείς έως πότε θα ισχύει αυτό το μέτρο ,το ΣτΕ το έχει κρίνει αντισυνταγματικό και επίσης τα χρήματα δεν αναλώνονται εκεί που πρέπει όπως για παράδειγμα στην περιοχή μας όπου τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα αναλώνονται σε έργα στην Κάρυστο και όχι στα χωριά που πλήττονται από τους αιολικούς σταθμούς.
4) Τα αιολικά υπάρχουν για τις επιδοτήσεις και μόνο για αυτές. Με λίγα λόγια το νομικό καθεστώς που τα διέπει μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Και ξαφνικά να μην έχουν τα έσοδα που εξασφαλίζονται με τις εγγυημένες τιμές πώλησης ρεύματος στον ΑΔΜΗΕ οπότε τέρμα και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Με λίγα λόγια αν τις εταιρείες δεν τις συμφέρει πλέον η λειτουργία τους, μπορεί ανά πάσα στιγμή να τα σταματήσουν.
5) Οι περισσότεροι αιολικοί σταθμοί εγκαθίστανται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Όχη.
6) Αυτό βλάπτει την ορνιθοπανίδα της περιοχής γιατί οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν τα πτηνά και κυρίως τα αρπακτικά, καταστρέφεται τεράστιο τμήμα βλάστησης για τη διάνοιξη νέων δρόμων και ισοπεδώνονται κορυφές με σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς για την κατασκευή πλατειών όπου θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες. Επίσης υπάρχει το ζήτημα των υποήχων που παράγουν οι ανεμογεννήτριες πολύ βλαπτικών για την υγεία ζώων και ανθρώπων πέρα από τον κανονικό τους συνεχή θόρυβο που γίνεται αισθητός ακόμη και σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.
7) Το χειρότερο όμως όλων είναι η κατασκευή εναέριου δικτύου υψηλής τάσης μέσα στο βουνό με τον κίνδυνο πρόκλησης ανεξέλεγκτων πυρκαγιών.
8) Ο έλεγχος στη διάρκεια κατασκευής είναι ανύπαρκτος από το κράτος με αποτέλεσμα να μπαζώνονται ρέματα , να καταστρέφεται περισσότερη βλάστηση από την αναγκαία και γενικά να μην τηρούνται οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι.
9) Η κτηνοτροφία πλήττεται ανηλεώς από την αποψίλωση χιλιάδων στρεμμάτων βλάστησης και κατά τη διάρκεια κατασκευής η σκόνη που παράγεται από τους σπαστηρες, τις εκσκαφές και την κυκλοφορία μεγάλου αριθμού οχημάτων καθημερινά στο βουνό, αχρηστεύει τα λιβάδια ελεύθερης και βιολογικής εκτροφής των κοπαδιών της Όχης.
10) Για όλα τα παραπάνω η άποψη μου είναι ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ στη Νότια Καρυστια.
Η δικιά σας θέση είναι όχι στα αιολικά πάρκα ή ναι με όρους;
Αν με ρωτάτε τη γνώμη μου για την αιολική ενέργεια γενικότερα, ναι αλλά σε περιορισμένο βαθμό μόνο συμπληρωματικά για τοπικές ανάγκες ηλεκτροδότησης όταν φυσάει φυσικά.
Παρά τις διαμαρτυρίες και τις προσφυγές στη δικαιοσύνη η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προχωράει. Πως το σχολιάζετε αυτό;
Η εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην περιοχή μας προχωράει γιατί είμαστε λίγοι αυτοί που αντιδρούμε δυναμικά ,γιατί η προπαγάνδα υπέρ τους έχει δουλέψει αποτελεσματικά όλα τα προηγούμενα χρόνια και γιατί κατά την πάγια τακτική των εταιριών έχουν δημιουργήσει συμμάχους μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε ανθρώπους «κλειδιά» της περιοχής δίνοντας και τα ανάλογα ανταλλάγματα.
Επίσης ενημερώνω ότι η δικαιοσύνη αποφάσισε μόνο για μια εταιρία ότι τηρεί τη νομιμότητα στις αδειοδοτήσεις της, δεν αποφάσισε για όλους τους αιολικούς σταθμούς της περιοχής.
Άρα από τη νομική πλευρά υπάρχει ακόμη περιθώριο να αγωνιστούμε πόσο μάλλον που δεν έχει τηρηθεί το όριο της μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας ανεμογεννητριών στον Δήμο Καρύστου .
Για το συγκεκριμένο γεγονός έχει γίνει σχετική καταγγελία από τον ΣΠΠΕΝΚ και περιμένουμε απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το ζήτημα με τα αιολικά πάρκα είναι γεγονός πως έχει διχάσει την κοινωνία στα δύο. Από τη μια πλευρά αυτοί που δεν επιθυμούν την εγκατάσταση και από την άλλη αυτή που «ζουν» από αυτές. Αν είχατε μπροστά σας κάποιον συμπολίτη μας που έχει βρει εργασία λόγω των ανεμογεννητριών τι θα του λέγατε;
Ευελπιστούμε ότι οι πολίτες του Δήμου Καρύστου θα καταλάβουν επιτέλους, πως η εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην περιοχή ωφελεί ελάχιστους και ότι θα προβούν στις ανάλογες κινητοποιήσεις.
Ας μην ξεχνάμε την παρεμπόδιση εκφόρτωσης ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Καρύστου τον Μάιο του 2018 η οποία κινητοποίηση μπορεί επίσης να γίνει μαζικότερη και να επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2018 που θα επιχειρήσουν ξανά οι εταιρίες παρόμοια εκφόρτωση.
Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει θέμα διχασμού της κοινωνίας εξαιτίας των αιολικών σταθμών μόνο παραπληροφόρηση και άγνοια όπως επίσης και φόβος για τη ματαιότητα της αντίδρασης σε κάτι που τους το έχουν παρουσιάσει οι επιτήδειοι ως ανίκητο και πολύ δυνατό. Μεγάλο ρόλο στο παραπάνω έχει παίξει και η τοπική αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια που είχε πάγια θέση υπερ της εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην περιοχή μας για ευνόητους λόγους.
Όπως όλοι γνωρίζουμε ελάχιστοι εργάζονται σε αυτές τις εταιρίες από το σύνολο του πληθυσμού του Δήμου Καρύστου ,οι οποίοι πληρώνονται άσχημα, δεν τηρούνται από τις εταιρίες οι διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας και οι εργαζόμενοι απολύονται άμεσα με την παραμικρή αφορμή.
Μέχρι τώρα ηγετικό ρόλο στις διαμαρτυρίες είχε ο ΣΠΠΕΝΚ .Πρόσφατα ιδρύθηκε το Αντί –Αιολικό Μέτωπο. Υπήρχε κατά τη γνώμης σας η ανάγκη για ίδρυση ενός ακόμη φορέα; Η διάσπαση δυνάμεων πιστεύετε θα λειτουργήσει θετικά;
Το Αντιαιολικο Μέτωπο Αντίστασης Καρυστίας( Α.Μ.Α.Κ)δημιουργήθηκε από την ανάγκη μεγαλύτερης συσπείρωσης του κόσμου και δεν τίθεται θέμα διάσπασης.
Ο ΣΠΠΕΝΚ είναι ένας σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος που πρέπει να ασχολείται και με άλλα ζητήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος και όχι μόνο με το αιολικό ζήτημα.
Ο ΣΠΠΕΝΚ συμμετέχει ενεργά στο Αντιαιολικό Μέτωπο και το στηρίζει ανεπιφύλακτα.
Στην τελευταία συγκέντρωση πολιτών στο Γιοκάλειο κάποιο επέρριψαν ευθύνες και στη δημοτική αρχή. Ποιος πιστεύετε πως θα πρέπει να είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη στιγμή που γνωρίζουμε πως η απόφαση για εγκατάσταση αιολικών πάρκων ανήκει στη κεντρική εξουσία;
Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και το τι θα μπορούσε να έχει κάνει μέχρι σήμερα ,απαντώ πως όταν ένας μικρός σύλλογος κατάφερε να σταματήσει για έξι μήνες τις εργασίες της εταιρίας ENEL , η τοπική αυτοδιοίκηση σίγουρα θα μπορούσε να έχει κάνει πολύ περισσότερα.
Τουλάχιστον με μεγάλο αγώνα να είχε περιορίσει τον αριθμό των αιολικών σταθμών στην περιοχή, αλλά ούτε αυτό δεν επιχείρησε να κάνει.
Και μία τελευταία ερώτηση. Με δεδομένο πως το Μάιο του 2019 θα έχουμε Δημοτικές εκλογές , υπάρχει η περίπτωση να σας δούμε υποψήφια;
Ελπίζω πραγματικά να υπάρξει κάποιος νέος συνδυασμός με καθαρούς ανθρώπους που θα διεκδικήσουν τον Δήμο Καρύστου στις επόμενες εκλογές μακριά από τις φαύλες τακτικές του παρελθόντος, προς το συμφέρον της Νότιας Καρυστίας, για τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Τελειώνοντας θέλω να ενημερώσω τον κόσμο πως κανένα μέλος του ΣΠΠΕΝΚ δεν κινείται με κίνητρο προσωπικές φιλοδοξίες παρά μόνο για την επίτευξη των καταστατικών σκοπών του συλλόγου μας και αυτό αφορά και εμένα φυσικά.