Με το δάχτυλο στη σκανδάλη για την έκδοση του πρώτου ομολόγου μετά την έξοδο από τα μνημόνια βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, και όλα είναι στη θέση τους για την περίπτωση που οι σύμβουλοι του Δημοσίου κρίνουν πως υπάρχει «παράθυρο». Ο γενικός σχεδιασμός προβλέπει να αναζητηθεί δίοδος για ομολογιακή έκδοση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Αν και τα σενάρια είναι αρκετά και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο, καθώς οι εξελίξεις σταθμίζονται μέρα με τη μέρα, με το που θα ηρεμήσει το πολιτικό πεδίο και υπάρξουν ομαλές συνθήκες στις αγορές, ίσως επιχειρηθεί μια έκδοση προς τα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αμέσως προσεχείς δύο εβδομάδες ήταν -ούτως ή άλλως- δύσκολες και πριν από την πολιτική αναταραχή, καθώς υπάρχει συνωστισμός με εκδόσεις ομολόγων από μεγάλους «παίκτες», όπως η Γερμανία και η Ισπανία, ενώ ίσως και η Αυστρία και η Ιταλία επισκεφθούν τις αγορές.
Σε όλα τα σενάρια μιλάμε για ένα καθοριστικό διάστημα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, γεμάτο από σημαντικά αλλά και επικίνδυνα ορόσημα, που θα διατηρούν τη μεταβλητότητα στα ύψη. Ηδη στο παρασκήνιο «φουντώνουν» η διαπραγμάτευση και η ανταλλαγή επιστολών με τους θεσμούς για τις εκκρεμότητες της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, στην οποία κρίνονται μεγάλα, θερμά «μέτωπα» από τις τράπεζες, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, μέχρι τις 120 δόσεις, τον κατώτατο μισθό και τις εκκρεμότητες στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ερχονται οι θεσμοί
Οι θεσμοί μάλλον επιστρέφουν στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου και μέχρι στιγμής στόχος παραμένει στα τέλη Φεβρουαρίου η Ελλάδα να έχει στα χέρια της τη θετική έκθεση της Κομισιόν, δρομολογώντας την εκταμίευση των περίπου 600 εκατ. ευρώ από κέρδη που είχαν κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα.
Οι πυκνές εξελίξεις που έρχονται επηρεάζουν το κλίμα στις αγορές, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το «μέτωπο» των τραπεζών και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, για το οποίο θα πυκνώσουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς, εντός και εκτός συνόρων τις αμέσως επόμενες μέρες και εβδομάδες. Το αμέσως επόμενο διάστημα βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι αναβαθμίζουν μεν, με σχετικά βραδύ ρυθμό δε την ελληνική οικονομία.
Η στάση των οίκων
Στις 18 Ιανουαρίου αναμένεται να τοποθετηθεί η Standard&Poor’s,αν και μέχρι στιγμής πηγές του οικονομικού επιτελείου προτιμούν να κρατούν χαμηλά τις προσδοκίες για το ενδεχόμενο αναβάθμισης. Θα ακολουθήσει στις 8 Φεβρουαρίου ο διεθνής οίκος Fitch, που έχει σημασία ως προς το εάν θα προσεγγίσει η Ελλάδα τη λεγόμενη επενδυτική διαβάθμιση ή όχι, ενώ την 1η Μαρτίου -τελευταία αλλά ιδιαίτερα σημαντική- θα «μιλήσει» η Moody’s.
Η στάση των οίκων επηρεάζει την προσπάθεια για επιστροφή στις αγορές τόσο ως προς το προφίλ των επενδυτών που θέλει να προσελκύσει όσο και με την άνεση να κάνει τις εκδόσεις που θέλει. Στην παρούσα φάση, πάντως, ακόμη και εάν δεν αλλάξει τίποτα στο μέτωπο των αξιολογήσεων, πολλοί στην αγορά εκτιμούν πως μια επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα. Παρότι το Δημόσιο έχει επαρκές «μαξιλάρι» της τάξης των 35-40 δισ. ευρώ, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, η επιτυχημένη έξοδος χτίζει τη δική της δυναμική για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι αγορές την οικονομία και τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.
Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί
Το δικό του μήνυμα για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα προς την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικές συνθήκες, αλλά και την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις σε ένα ακόμη κρίσιμο σταυροδρόμι τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, θα δώσει ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα την Τετάρτη και την Πέμπτη, με την ευκαιρία ομιλίας του στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο.