Κατά ρυπάς πλέον είναι οι απειλές και τα υπονοούμενα που εκτοξεύει ο Πάνος Καμμένος εναντίον του πρώην κυβερνητικού εταίρου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ που δεν έχει να χάσει τίποτα, παίζει το τελευταίο του απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα με το Μαξίμου να κρατάει χαμηλούς τόνους και να μην απαντά στις προκλήσεις.
Από την άλλη ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει τα όπλα αμαχητί από την στιγμή που η κοινοβουλευτική του ομάδα έχει διαλυθεί ενώ και δημοσκοπικά το κόμμα του έχει πάρει την κάτω βόλτα.
Ο Πάνος Καμμένος απασφάλισε όταν κατάλαβε πως είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει την τύχη του Ποταμιού, καθώς η ένταξη του Αριστείδη Φωκά δεν έφτανε για να σώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, από την στιγμή που ο βουλευτής μπήκε στην βουλή με την Ένωση Κεντρώων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσμετρηθεί στους ΑΝΕΛ. Παράλληλα προειδοποίησε τον πρόεδρο της βουλής να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή του κανονισμού αλλά να ερμηνεύσει με σωστό τρόπο τον ισχύοντα έτσι ώστε με την «μεταγραφή» Φωκά και την συνεργασία με τον Νίκο Νικολόπουλο να μην διαλυθεί η Κ.Ο των ΑΝΕΛ.
Από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και μετά ο Πάνος Καμμένος άρχισε να ξιφουλκεί εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Βούτση κατηγορώντας τους ότι επιχειρούν την διάλυση των ΑΝΕΛ. Έφτασε στο σημείο να απειλεί ευθέως το Μαξίμου και τον πρόεδρο της Βουλής πως αν προχωρήσουν σε αυτή τη κίνηση τότε η κυβέρνηση «δεν θα κάνει παρέλαση την 25ηΜαρτίου» υπονοώντας πως έχει στοιχεία τα οποία είναι ικανά να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Ωστόσο μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να έχει παρενέργειες και για τον ίδιο που μέχρι σήμερα δεν τα δημοσιοποιούσε.
Η κίνηση αυτή έδωσε λαβή στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία τον καλεί να δώσει τα στοιχεία που διαθέτει στην δημοσιότητα ενώ χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως ένα «εκβιαζώμενο πρωθυπουργό».
Παράλληλα ο Προέδρος των ΑΝΕΛ έχει μόνιμα στο «κάδρο» τον Νίκο Κοτζιά τον οποίο θεωρεί ως τον κύριο υπεύθυνο για τη Συμφωνία των Πρεσπών με τους δύο άντρες να λύνουν τις διαφορές τους στις δικαστικές αίθουσες μετά την μήνυση που κατέθεσε ο πρώην υπουργός εξωτερικών εναντίον του πρώην υπουργού Άμυνας.
Νέος κύκλος επιθέσεων του Καμμένου από Δευτέρα
Ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίσει το μπαράζ των επιθέσεων προς την κυβέρνηση και αυτή την εβδομάδα που θα κριθεί αν οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να έχουν κοινοβουλευτική ομάδα. Το Μαξίμου αναζητά φόρμουλα ώστε να μην συμβεί η διάλυση της Κ.Ο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο πρωτοφανείς μεθοδεύσεις.
Ο Πάνος Καμμένος κάλεσε τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να παραδώσει την έδρα, όπως ο ίδιος ο βουλευτής είχε δεσμευτεί σε διαφορετική περίπτωση θα τον διαγράψει. Από την άλλη όμως έρχεται στη βουλή και η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την κυβέρνηση να χρειάζεται την ψήφο του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναμένεται να εκτοξεύσει νέες απειλές εναντίον της κυβέρνησης από το βήμα της βουλής, ενώ την Τρίτη έχει προγραμματίσει νέα τηλεοπτική συνέντευξη.
Η δύσκολη θέση του Μαξίμου και ο φόβος για την Κουμουνδούρου
Το Μαξίμου βρίσκεται σε θέση άμυνας, αποφεύγοντας να απαντήσει στον Πάνο Καμμένο καθώς εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο θα παίξει το επικοινωνιακό του παιχνίδι. Από την άλλη όμως οι συνεχείς απειλές και τα υπονοούμενα προκαλούν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση και μάλιστα σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο. Μέχρι στιγμής η τακτική που έχει επιλεγεί είναι αυτή των χαμηλών τόνων, ενώ παράλληλα προσπαθούν να δώσουν «οξυγόνο» στους ΑΝΕΛ βρίσκοντας τον τρόπο για να μην διαλυθεί η κοινοβουλευτική τους ομάδα.
Εκείνο όμως που φοβάται το Μαξίμου είναι η αντίδραση της Κουμουνδούρου και κυρίως των βουλευτών που ήταν σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο ακόμα και όταν ήταν στην κυβέρνηση, όπως είναι ο Νίκος Φίλης, ο Γιώργος Κυρίτσης και αρκετοί άλλοι. Μάλιστα ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε ως «επιστροφή στην κανονικότητα» το τέλος της συνεργασίας τους με τους ΑΝΕΛ εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το «διαζύγιο» των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Πάει πίσω ο ανασχηματισμός και λόγω ΑΝΕΛ
Ένας από τους λόγους που καθυστερούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι και η στάση του Πάνου Καμμένου ο οποίος έχει απαιτήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αφήσει εκτός υπουργικού συμβουλίου όλα τα στελέχη και τους βουλευτές που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ , σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα σημαίνει «casus belli».
Στο Μαξίμου δείχνουν να μην βιάζονται άλλωστε οι κενές θέσεις δεν δημιουργούν πρόβλημα στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, ενώ παράλληλα δεν θέλουν να ρίξουν και άλλο «λάδι στη φωτιά» στο ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί με τον Πάνο Καμμένο.
Πηγή: thetoc.gr