Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια, πυροδοτώντας πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας. Ο Πάνος Καμμένος που ετοιμάζεται μαζί με τους βουλευτές και τα στελέχη του να αφήσουν τις καρέκλες του υπουργικού συμβουλίου και σκληραίνει την στάση του. Βάζει στο στόχαστρο τον Νίκο Κοτζιά για να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας. Το Μαξίμου παραδέχεται πλέον ανοικτά ότι θα είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας και σκέπτεται ήδη τα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν τους ΑΝΕΛ με τη ΝΔ να «ξεσκονίζει» την πρόταση μομφής και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ακόμα και τον Μάρτιο, να δίνουν και να παίρνουν.
Η πολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου δεν λέει να κοπάσει. Ο πρώην υπουργός σε συνέντευξη του υποστήριξε ότι «ο κ. Καμμένος σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του» είπε χαρακτηριστικά.
Το «γάντι» σήκωσε στην συνέχεια ο Πάνος Καμμένος ο οποίος χωρίς να τον κατονομάζει απάντησε μέσω twitter πως «Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το Εθνικό θέμα. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος: ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ. ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΣΤΕ. ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ. Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟ».
Την στιγμή που στην βουλή της γειτονικής χώρας θα αρχίζουν οι συζητήσεις για την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία η Γερμανίδα Καγκελάριος θα επισκέπτεται την Αθήνα για πρώτη φορά από την στιγμή που την διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό από μόνο του θα προκαλέσει σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπενθυμίζουν τα όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ, όταν πριν από περίπου τέσσερα είχε έρθει στην Ελλάδα επί κυβέρνησης Σαμαρά. Ωστόσο ένας από τους βασικούς στόχους της Γερμανίδας Καγκελαρίου είναι στήριξη στην συμφωνία των Πρεσπών, άλλωστε κάτι ανάλογο είχε κάνει παραμονές του δημοψηφίσματος στα Σκόπια.
Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και ο ανασχηματισμός
Εκτός απροόπτου η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην βουλή στα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου. Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα την φέρει προς ψήφιση, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να την κρατήσει για πολύ στο συρτάρι του.
Μόλις κατατεθεί η συμφωνία τότε αναμένεται να ανακοινωθεί και η αποχώρηση των επτά στελεχών των ΑΝΕΛ που μετέχουν στην κυβέρνηση (2 υπουργοί και 5 υφυπουργοί) σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε δύο ακόμα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Η υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, αλλά και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος. Ερώτημα αποτελεί αν ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να συνεχίσει να έχει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών. Το ζήτημα που πλέον τίθεται είναι αν θα αποχωρήσουν όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ από το υπουργικό συμβούλιο καθώς ήδη ο Τέρνες Κουϊκ που δεν είναι βουλευτής αλλά αποτελεί εδώ και καιρό ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Αμφίβολη είναι και η Έλενα Κουντουρά καθώς αποφεύγει να τοποθετηθεί στο επίμαχο θέμα.
Στόχος του Μαξίμου να αυξήσει την κοινοβουλευτική του δύναμη
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, στόχος του Μαξίμου μέσα από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία εκτιμά πως θα περάσει με τουλάχιστον 151 ψήφους είναι να εντάξει στην Κ.Ο όσους περισσότερους μπορεί από όσους την στηρίξουν, ώστε να εξαρτάται λιγότερο από την στήριξη των ΑΝΕΛ.
Ωστόσο το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην χώρα μας θα επιχηρηθεί να υπάρξει ένα μοντέλο κυβένρησης μειοψηφίας προκαλεί αρκετά ερωτήματα για το πόσο θα μπορέσει να αντέξει. Επίσης το έλλειμα εμπιστοσύνης που υπάρχει απέναντι στον Πάνο Καμμένο ο οποίος θα είναι ουσιαστικά εκείνος που θα αποφασίζει ποια νομοσχέδια θα περνάνε κάνει ακόμα πιο εύθραυστη την διάρκεια που μπορεί να έχει μια κυβέρνηση ανοχής.
Με την πρόταση μομφής υπό μάλης η ΝΔ
Στη ΝΔ υποστηρίζουν πως από την στιγμή που αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση κάτι που αναμένεται να τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος κάνει πράξη τα όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης την ημέρα που θα έρθει προς συζήτηση η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με αυτό τον τρόπο ο Πρόεδρος της ΝΔ εκτός ότι θα μπλοκάρει τουλάχιστον για τρεις ημέρες την συζήτηση, θα φέρει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές των ΑΝΕΛ καθώς θα είναι οξύμωρο να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στην συνέχεια να καταψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών.
Αν και στελέχη των ΑΝΕΛ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπερψηφίσουν μια ενδεχόμενη πρόταση εμπιστοσύνης που μπορεί να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ως απάντηση στη ΝΔ. Επίσης η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα και στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού που βλέπουν θετικά την Συμφωνία των Πρεσπών.
Ανοιχτός ο εκλογικός αιφνιδιασμός
Το εύθραυστο πολιτικό κλίμα έχει φουντώσει για τα καλά τα εκλογικά σενάρια με τους επόμενους δύο μήνες να είναι ιδιαιτέρως καθοριστικοί για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Το Μαξίμου μπορεί να ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές ωστόσο η αποχώρηση των ΑΝΕΛ δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον Αλέξη Τσίπρα να ολοκληρώσει την τετραετία όπως ο ίδιος δηλώνει. Μπορεί ο Μάιος να φαντάζει ως πιο επικρατέστερος μήνας καθώς θα συνδυαστούν με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και τον Μάρτιο. Αρκετά θα εξαρτηθούν από το πότε η κυβέρνηση θα επιλέξει να φέρει προς κύρωση στην βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πηγή: Thetoc.gr