Κύριε Μανώλη δεν θα μπορούσαμε δυστυχώς να μην ξεκινήσουμε με ένα σχόλιο σας για τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι.
Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Δεν θα σταθώ τόσο στις ευθύνες της κυβέρνησης κατά τη διαχείριση της κρίσης, όσο στην επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας. Να δεχτώ λοιπόν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε τέλεια και όλα έγιναν σωστά. Να δεχτώ ότι εξελίχθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα και η φωτιά τους ξέφυγε. Να δεχτώ και άλλες δικαιολογίες που σχετίζονται με την κατάσβεση, την εκκένωση και τη διάσωση των ανθρώπων. Αυτό που δεν μπορώ, όμως, με τίποτα να δεχτώ είναι η χυδαιότητα και η παλιανθρωπιά που επιδεικνύουν μετά την καταστροφή. Υβρίζουν τους πυρόπληκτους και ασχημονούν, την ώρα μάλιστα που δεν μας έχουν πει επισήμως πόσοι είναι οι αγνοούμενοι. Έχουν μετατραπεί σε μια άψυχη μηχανή που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της εξουσίας. Ο ελληνικός λαός έχει και φιλότιμο και ανθρωπιά. Δεν του αξίζει αυτή η κυβέρνηση.
Ανήκετε στη γενιά που η κρίση χτύπησε περισσότερο. Αρκετοί συνομήλικοι σας αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για ένα καλύτερο μέλλον. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Ανήκω στη γενιά της κρίσης. Μια γενιά που μεγάλωσε με όνειρα και φιλοδοξίες, αλλά και με την ψευδαίσθηση ότι η κατάσταση θα βελτιώνεται διαρκώς. Πριν 15 χρόνια, όταν ολοκλήρωνα τις προπτυχιακές μου σπουδές, συζητούσαμε με τους συναπόφοιτους που θα κάνουμε μεταπτυχιακές σπουδές και τι καριέρα θα ακολουθήσουμε. Ήμασταν πεπεισμένοι ότι το μέλλον μας ανήκει. Θεωρούσαμε ότι η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο προς το καλύτερο. Κι ότι εμείς ήμασταν συνδιαμορφωτές αυτής της κατάστασης. Οι εξελίξεις δεν μας δικαίωσαν. Δυστυχώς, προσγειωθήκαμε ανώμαλα σε μια δύσκολη πραγματικότητα. Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής δεν την φοβάμαι τη γενιά μου. Είναι η πιο μορφωμένη και κοσμοπολίτικη γενιά που έβγαλε ποτέ η πατρίδα. Θα βρούμε τον δρόμο μας και τους τρόπους να κάνουμε ξανά την Ελλάδα υπολογίσιμη δύναμη και τους γονείς μας περήφανους για τις θυσίες που έκαναν προκειμένου να μας μεγαλώσουν, να μας σπουδάσουν και να μας δώσουν όλα τα εφόδια να βγούμε έτοιμοι στην κοινωνία.
Δεν σας κρύβω βέβαια ότι με προβληματίζει το γεγονός ότι περίπου 500.000 νέοι άνθρωποι άφησαν το σπίτι τους, με στόχο να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Από αυτούς, ελάχιστοι θα γυρίσουν πίσω. Το ζητούμενο είναι να μην τους ξεχάσει η χώρα, ώστε να μην ξεχάσουν και αυτοί την χώρα. Πριν δύο χρόνια παρακολούθησα μια εξαιρετική διάλεξη του διακεκριμένου Έλληνα αστροφυσικού Δημήτρη Νανόπουλου. Υπογράμμισε λοιπόν ο Καθηγητής Νανόπουλος ότι η Ελλάς έχει ανάγκη μια νέα «Φιλική Εταιρεία», όπου Έλληνες του εξωτερικού και του εσωτερικού θα συνεργάζονται μεταξύ τους και θα ανταλλάσουν απόψεις και εμπειρίες με στόχο να αναπτυχθούν διακρατικές συνέργειες. Το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα στο εξωτερικό δεν πρέπει να το χαραμίσει. Οφείλουμε να βρούμε τρόπο να κάνουμε τους απόδημους Έλληνες συνδιαμορφωτές της ανασυγκρότησης της χώρας. Το ελάχιστο βέβαια που πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι να τους επιτρέψει να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους. Πρόκειται για εθνική στρατηγική, όχι για κομματική επιλογή. Και πραγματικά λυπάμαι που η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου τους στερεί αυτό το δικαίωμα.
Έχω ζήσει τρία χρόνια στο εξωτερικό, σε δύο διαφορετικές χώρες, και μπορώ να καταλάβω πώς αισθάνονται οι Έλληνες του εξωτερικού. Νοσταλγία για την πατρίδα, στενοχώρια που δεν βλέπουν συχνά συγγενείς και φίλους, καθώς και απογοήτευση για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα. Δεν είναι εύκολο να ζεις μακριά από τον τόπο σου. Το πιο πικρό όμως είναι, όπως έλεγε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης, να νοσταλγείς τον τόπο σου ζώντας στον τόπο σου. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική. Δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση που βιώνουμε. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα. Σε αυτή λοιπόν την προσπάθεια αναγέννησης της χώρας δηλώνω παρών. Άλλωστε, έφτασε η ώρα να δώσει την μάχη η γενιά μας. Κι αυτήν την μάχη θα την κερδίσουμε!
Πως είναι να μεγαλώνετε δίπλα σε ένα πατέρα που έχει αφιερώσει πάρα πολλά χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Όταν ο πατέρας μου εξελέγη πρώτη φορά Πρόεδρος Κοινότητας ήμουν 15 χρονών και όταν ολοκλήρωσε την θητεία του ως Δήμαρχος 35. Είμαι περήφανος για όλα αυτά που κατάφερε. Και δεν είναι λίγα. Άφησε εποχή στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Νομού. Υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση και τους συντοπίτες του με εντιμότητα και αυταπάρνηση. Δεν υπολόγισε ποτέ το πολιτικό κόστος. Ήταν πάντα πρώτος στους αγώνες. Η πόρτα του γραφείου του, αλλά και του σπιτιού μας ήταν –και παραμένουν- πάντα ανοιχτές. Πρώτη φορά που η γυναίκα μου έμεινε σπίτι μας έπαθε σοκ. «Καλά», γύρισε και μου είπε, «όλος αυτός ο κόσμος περνάει από το σπίτι χωρίς ειδοποίηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας;». «Που είναι το περίεργο», της απάντησα εγώ. Για την οικογένεια αυτό ήταν κάτι συνηθισμένο. Αποτελούσε μέρος της καθημερινότητάς μας. Η μητέρα μας, η οποία ήταν μεν πάντα διακριτική αλλά έπαιξε κομβικό ρόλο στην επιτυχημένη πορεία του πατέρα μου, μας έλεγε συνέχεια ότι έχουμε υποχρέωση και ευθύνη προς όλον αυτόν τον κόσμο. Για να εκλεγείς 4 θητείες Δήμαρχος και 1 Πρόεδρος (τρεις φορές μάλιστα με ποσοστό πάνω από 65%) δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Δεν αρκούν μόνο τα έργα. Χρειάζεται να είσαι δίπλα στους πολίτες και να παραμείνεις αναλλοίωτος. Πρέπει να είσαι και έντιμος. Ο πατέρας μου είναι ίσως από τους ελάχιστους αυτοδιοικητικούς που αφήνει την αυτοδιοίκηση με μικρότερη περιουσία από αυτήν που είχε όταν ξεκίνησε την πορεία του. Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά ερεθίσματα και έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική μου συμπεριφορά. Πριν μερικούς μήνες, μια κοπέλα στον Αλμυροπόταμο μου είπε «αν είσαι υποψήφιος θα σε στηρίξουμε δυνατά, γιατί βλέπουμε στο πρόσωπο σου έναν Νίκο Μανώλη με μόρφωση». Αυτή η κουβέντα με σημάδεψε. Είπα στον εαυτό μου ότι: «οι συντοπίτες σου έχουν προσδοκίες από εσένα. Φρόντισε να δικαιώσεις την εμπιστοσύνη τους».
Θα θέλατε ο γιό σας στο μέλλον να ασχοληθεί με τα κοινά;
Είμαι φίλος της ελευθερίας. Το ίδιο είναι και η γυναίκα μου. Επιδιώκουμε και προσπαθούμε να μεγαλώσουμε έναν ελεύθερο άνθρωπο. Αυτό είναι για μας τεράστιο αγαθό. Δεν θα πούμε ποτέ θέλουμε ο γιος μας να γίνει γιατρός, πολιτικός, δικηγόρος. Τα θέλω ανήκουν στον ίδιο. Εμείς θα είμαστε όσο κοντά του μας θέλει στηρίζοντας κάθε του επιλογή.
Πως βλέπετε την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας σήμερα;
Προβληματική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες τόσο για τον εκχυδαϊσμό του δημόσιου λόγου, όσο και για την φθίνουσα κατάσταση στην οικονομία και στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Αντί να οργανώσουμε μια σοβαρή συζήτηση και να χαράξουμε εθνική στρατηγική για όλα τα μείζονα ζητήματα -όπως είναι τα εθνικά θέματα, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας- έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που φέρνει διαρκώς στην επικαιρότητα θέματα που διχάζουν την κοινωνία, με στόχο να στριμώξει πολιτικά την αντιπολίτευση. Δείτε τι έγινε στην περίπτωση του σκοπιανού. Από τη μία πλευρά, υπογράφουν στο γόνατο μια εθνικά επιζήμια συμφωνία, ενώ από την άλλη χλευάζουν τον πατριωτισμό των Ελλήνων και των Ελληνίδων που διαμαρτύρονται. Αυτός ο εφιάλτης πρέπει να τελειώσει. Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει με αστραπιαία ταχύτητα και στον οποίο πρέπει με έξυπνο τρόπο να προσαρμοστούμε, γιατί αν δεν το κάνουμε θα βρεθούμε για πάντα στο περιθώριο της ιστορίας. Στις επερχόμενες εκλογές, θα βάλουμε οριστικά τελεία στο μειοδοτικό σχέδιο των Τσίπρα-Καμμένου που επιδιώκουν τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα τα καταφέρουμε, γιατί αξίζουμε καλύτερα.
Η γνώμη σας είναι ότι οι εκλογές είναι κοντά ή μακριά;
Έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του κ. Τσίπρα το πότε θα επιλέξει να χάσει.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανήκει στη γενιά σας. Πως θα τον χαρακτηρίζατε ως πολιτικό;
Όταν σπούδαζα στο Λονδίνο συνάντησα τυχαία τον κ. Τσίπρα σε ένα γνωστό στέκι της νεολαίας, το “Freud”. Ο κ. Τσίπρας μόλις είχε βγει στο προσκήνιο ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων. ‘Έδειχνε ευχάριστος τύπος και καλός συνομιλητής. Είπα τότε ότι είναι θετικό που ένας νέος άνθρωπος αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά. Όταν αργότερα διορίστηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν σας κρύβω ότι χάρηκα. Αναθεώρησα τα όσα πίστευα γι’ αυτόν, τον Δεκέμβριο του 2008, τότε που πρωτοστάτησε στα γεγονότα καταστροφής της Αθήνας. Κατάλαβα ότι έχουμε να κάνουμε με έναν αδίστακτο καιροσκόπο. Ο τρόπος δε που πολιτεύεται κατά τα χρόνια της κρίσης –και ιδίως η πρωθυπουργία του- είναι αναχρονιστικός και καταστροφικός για την πατρίδα. Ψέματα, διχαστικός λόγος και παλαιοκομματικές πρακτικές. Ο Τσίπρας είναι ο μαυρογιαλούρος της γενιάς μας. Είναι μεν ηλιακά νέος, αλλά πολιτικά ξεπερασμένος. Είναι πίσω από την εποχή του!
Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες των πρώτων 100 ημερών για τη χώρα;
Ένα από τα πρώτα που θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να καταργήσει τον πρόσφατο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για ένα τερατούργημα που θα φέρει παραλυσία και ακυβερνησία στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες θέλουν άμεσα δύο βασικά πράγματα: δουλειές και ασφάλεια. Έχουμε επεξεργασμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών το οποίο θα εφαρμόσουμε τάχιστα προκειμένου να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη εταίρων και επενδυτών. Μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, αποτελεσματικότερη διοίκηση και θέσπιση κινήτρων, ώστε να πάρει μπρος η οικονομία. Χρειαζόμαστε επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οι επενδυτές δεν θα έρθουν ούτε με ευχές, ούτε με προσευχές. Θα έρθουν μόνο όταν διακρίνουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες κέρδους και διαπιστώσουν ότι έχουν να κάνουν με μια σοβαρή κυβέρνηση, ένα υγιές τραπεζικό σύστημα και μια αξιόπιστη δημόσια διοίκηση.
Με κυβέρνηση ΝΔ, τέρμα στη βία και την ανομία από την πρώτη μέρα. Θα εφαρμόσουμε την θεωρία των «σπασμένων παραθύρων» που εφάρμοσε ο Τζουλιάνη στη Νέα Υόρκη και καθάρισε την πόλη. Ο εγκληματικός νόμος Παρασκευόπουλου, που ψηφίστηκε με στόχο να προσφέρει ασυλία σε πλαστογράφους, λαθρομετανάστες και τρομοκράτες, καταργείται τις πρώτες ώρες.
Και για την Εύβοια συγκεκριμένα;
Η Εύβοια είναι ένας «κοιμώμενος γίγαντας». Αυτός ο γίγαντας χρειάζεται σκούντισμα για να ξυπνήσει. Τον Φεβρουάριο που ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης γύρισε όλη την Εύβοια, είδε αφενός, τα τεράστια προβλήματα στο οδικό δίκτυο και, αφετέρου, τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο Νομός. Το βάρος θα πέσει στις υποδομές, την στήριξη των παραγωγικών φορέων και την προσέλκυση επενδύσεων. Θα διορθώσουμε και τα κακώς κείμενα που δημιουργούν πολλά προβλήματα όπως είναι το ιδιοκτησιακό ζήτημα.
Θα θέλαμε ένα σχόλιο για την πολιτική κατάσταση στο Δήμο Καρύστου
Θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη. Θα μπορούσε βέβαια να ήταν και χειρότερη. Τα περισσότερα έργα που ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται -όπως ο ΒΙΟΚΑ Μαρμαρίου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, οι ασφαλτοστρώσεις σε Νημποριό, Ποτάμι και Βαρελλαίους κ.ά.- δημοπρατήθηκαν και ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η σημερινή ηγεσία τα ολοκλήρωσε. Κάτι είναι και αυτό. Έχασε βέβαια την ευκαιρία να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση του ΒΙΟΚΑ και της Αποχέτευσης στα Νέα Στύρα. Τα χρήματα είχαν εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, αλλά η δημοτική αρχή καθυστέρησε και τα χρήματα χάθηκαν. Σε γενικές γραμμές, είναι θετικό ότι έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεννόησης και συνεργασίας. Αν αυτή η συνεργασία υπήρχε και στο παρελθόν κατά την θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, θα είχαν γίνει πολλά περισσότερα έργα.
Πρόσφατα υπήρχαν διαμαρτυρίες των κατοίκων του Δήμου Καρύστου σχετικά με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων . Ποια είναι η θέση σας για το θέμα αυτό;
Προσωπικά είμαι υπέρ της οποιασδήποτε επένδυσης (μικρής ή μεγάλης), αρκεί βέβαια να τηρείται η νομοθεσία και να υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για όσους πλήττονται. Καλώς γίνονται επενδύσεις, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί συντοπίτες μας που εργάζονται και αρκετοί περισσότεροι που ευνοούνται –είτε άμεσα είτε έμμεσα- από αυτήν την δραστηριότητα. Υπάρχουν όμως και παραγωγικές τάξεις που πλήττονται -ιδίως τώρα κατά το στάδιο της εγκατάστασης- τους οποίους δεν μπορούμε να αγνοούμε. Αναφέρομαι κυρίως στους κτηνοτρόφους. Η κτηνοτροφία είναι η ψυχή της Καρυστίας και πρέπει να την στηρίξουμε. Για όσο διάστημα λοιπόν διαρκούν τα έργα εγκατάστασης, οι εταιρείες πρέπει να αποζημιώσουν τους κτηνοτρόφους και όποιες άλλες ομάδες πλήττονται και να τους παράσχουν τα απαραίτητα εφόδια να λειτουργήσουν.
Κόκκινη γραμμή αποτελεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Στηρίζω τους ιδιοκτήτες γης και θεωρώ ότι όσοι επενδύουν ή ετοιμάζονται να επενδύσουν θα πρέπει πρώτα να έρχονται σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και να υπογράφουν συμβόλαια ενοικίασης ή εξαγοράς. Είμαι κάθετος σε αυτό!
Έπειτα υπάρχει και το καθεστώς των ανταποδοτικών για την περιοχή. Τα ανταποδοτικά τέλη καθορίζονται από τον Νόμο 3851/2010. Πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος νόμος χρειάζεται εν μέρει τροποποίηση, με τέτοιον τρόπο ώστε η τοπική κοινωνία να γίνει συμμέτοχος σε αυτήν την διαδικασία. Ο Δήμος Καρύστου πρέπει να συμμετέχει ως μέτοχος στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και να προσφέρει ρεύμα και θέρμανση, δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή, σε όλους τους κατοίκους. Θεωρώ λοιπόν ότι η δημοτική αρχή πρέπει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να ηγηθεί. Με διαφάνεια, συνεννόηση και διαρκής πίεση προς όλα τα κέντρα εξουσίας να ζητήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα. Υπάρχει το πλαίσιο άσκησης πολιτικής από το 2011. Αναφέρομαι στην απόφαση του Δήμου Καρύστου η οποία είχε ψηφιστεί ομόφωνα (αν δεν κάνω λάθος) από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Βάσει αυτής της απόφασης, ο Δήμαρχος πρέπει να βγει μπροστά και να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα την ικανοποίηση των περισσότερων αιτημάτων. Αν το κάνει, πιστεύω ότι θα κερδίσει την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Χρειάζονται όραμα, αποφασιστικότητα, συνεννόηση και αγώνας.
Υπάρχει κάποιος πολιτικός που έχετε ως πρότυπο;
Υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί τους οποίους θαυμάζω και μελετώ, αλλά θα σταθώ σε έναν, τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Η καταγωγή του Αβέρωφ ήταν από το Μέτσοβο. Όταν ο Αβέρωφ μπήκε στην πολιτική το Μέτσοβο, μια ορεινή και δύσβατη περιοχή της Ηπείρου, παρήκμαζε. Θεώρησε ότι έπρεπε να κάνει κάτι δραστικό. Βρήκε λοιπόν εύπορους και διακεκριμένους μετσοβίτες του εξωτερικού και τους έπεισε να βάλουν χρήματα, ώστε να δώσουν πνοή στην περιοχή. Έτσι δημιουργήθηκε και το ίδρυμα «Τοσίτσα». Ο Τοσίτσας δεν έδωσε έτοιμα ψάρια στους μετσοβίτες, αλλά τους έμαθε να ψαρεύουν. Εκπαίδευσε τυροκόμους, οινοπαραγωγούς, ξυλουργούς κ.ά., με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σημαντική παραγωγική βάση στο Μέτσοβο και να αποκτήσει η περιοχή ταυτότητα. Σήμερα στο Μέτσοβο έχει δημιουργηθεί ένα μοντέλο παραγωγική και τουριστικής ανάπτυξης και η περιοχή παρά την κρίση ακμάζει. Ο Αβέρωφ ήταν ευπατρίδης, οραματιστής και αποτελεσματικός. Ότι έκανε ο Αβέρωφ για το Μέτσοβο, θέλω να κάνω εγώ για την Καρυστία. Σίγουρα είναι φιλόδοξο, αλλά θα το προσπαθήσω. Η περιοχή μας έχει πάρα πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, τις οποίες αν τις εκμεταλλευτούμε και δουλέψουμε με σχέδιο, όραμα και αποφασιστικότητα μπορεί να μετατραπεί σε πρότυπο για όλη την Ελλάδα.
Θα είστε υποψήφιος Βουλευτής στις επόμενες εκλογές;
Αυτό θα το ξέρουμε όταν προκηρυχτούν οι εκλογές και καταρτιστεί το ψηφοδέλτιο. Είμαι οπαδός της θεσμικής διαδικασίας και εμπιστεύομαι τα αρμόδια όργανα της ΝΔ. Το φθινόπωρο του 2016 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε το Μητρώο Στελεχών, αποφάσισα να κάνω αίτηση και να στείλω βιογραφικό. Μετά από μια διαδικασία αξιολόγησης, που περιελάμβανε σειρά συνεντεύξεων, επιλέχθηκα στους 15 πρώτους που τα ονόματά τους δημοσιεύτηκαν στον Τύπο. Αυτό από μόνο του αποτελεί τιμή για εμένα. Δεν είναι μικρό πράγμα. Τον Ιανουάριο του 2017, δήλωσα σε αθηναϊκή εφημερίδα ότι θα δουλέψω σκληρά και μεθοδικά ώστε να δικαιώσω όσους με εμπιστεύτηκαν. Κι αυτό κάνω. Γυρίζω όλη την Εύβοια, από το Βορρά μέχρι το Νότο, συνομιλώ διαρκώς με φορείς και πολίτες, προκειμένου να πείσω όσους/όσες περισσότερους/περισσότερες μπορώ ότι αξίζει να εμπιστευτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βεβαίως, έχω εκφράσει ανοιχτά στα αρμόδια όργανα του κόμματος την επιθυμία μου να πολιτευτώ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαι υποψήφιος για υποψήφιος της ΝΔ στην Εύβοια.