Ελλάδα

Πωλήσεις δανείων 16,6 δισ. φέρνει το 2019 με διαδικασίες εξπρές

Χρονιά μαζικής εκποίησης κόκκινων δανείων θα είναι το 2019. Οι τράπεζες σχεδιάζουν τον νέο χρόνο να μειώσουν κατά 16,6 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που είναι και ο πλέον φιλόδοξος στόχος που έχει τεθεί μέχρι σήμερα στη μάχη με τα κόκκινα δάνεια. Με το μακροοικονομικό περιβάλλον να παραμένει επισφαλές και την αγορά ακινήτων να προσπαθεί να επιδείξει στοιχεία σταθεροποίησης, ο στόχος των τραπεζών δείχνει αρκετά δύσκολος. Μοναδικός σύμμαχος των τραπεζών σε αυτή τη δύσκολη αποστολή είναι η αυξημένη δραστηριοποίηση επενδυτών στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων.

Η συγχώνευση Εurobank-Grivalia, η οποία επιτρέπει να μειωθεί κατά 7 δισ. το απόθεμα NPLs της Εurobank, αναπτέρωσε τις ελπίδες για γρήγορες ενέργειες απαλλαγής των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Στην αγορά θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποια θεσμικού χαρακτήρα λύση για την ταχεία μείωση των NPLs. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει προκρίνει το σχέδιο δημιουργίας Αsset Protection Scheme (APS) σε κάθε τράπεζα και προς αυτήν την κατεύθυνση έχει δοθεί και η καταρχήν έγκριση από τον SSM.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί πιέζουν για τη συγκρότηση ενιαίας πρότασης και το πρόκριμα έχει δοθεί από την κυβέρνηση στην πρόταση του ΤΧΣ, την οποία επεξεργάζεται, βελτιώνει και προσαρμόζει η JP Morgan. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο μοντέλο έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία, θεωρείται ότι θα πάρει ευκολότερα την έγκριση των Αρχών. Ο στόχος πάνω στον οποίο εργάζονται κυβέρνηση, σύμβουλοι και ΤΧΣ είναι τον Φεβρουάριο να εγκριθεί η λύση των APS, ώστε να νομοθετηθεί στη συνέχεια. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η χρήση ή μη των APS θα είναι στην κρίση των διοικήσεων, ανάλογα με τον σχεδιασμό της κάθε τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν σημειωθούν χρονικές καθυστερήσεις, είναι βέβαιο ότι μέσα στο 2019 θα καταρτιστεί και θα ενσωματωθεί στο θεσμικό πλαίσιο η λύση μαζικής ελάφρυνσης των χαρτοφυλακίων από τα προβληματικά δάνεια. Θεωρείται εξίσου βέβαιο ότι οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που θα δίνει το νέο πλαίσιο. Ωστόσο, η μεταβίβαση σε ειδικά σχήματα όπου θα συμμετάσχουν και ιδιώτες (είτε αγοράζοντας ομόλογα, είτε και μετοχικά) αναμένεται να μεταβάλει και τις συναλλακτικές συνήθειες για τα κόκκινα δάνεια, εισάγοντας ταχύτατες διαδικασίες πώλησης.

 

Πηγή: protothema.gr